Peter Handzuš Rôzne

Horskí záchranári majú za sebou dve akcie: Turisti zablúdili pod Batizovským plesom aj v Belianskych Tatrách

V podvečerných hodinách v piatok 13. 2.2015 prijalo Operačné stredisko tiesňového volania Horskej záchrannej služby dve žiadosti o pomoc.

Ilustračný obrázok k článku Horskí záchranári majú za sebou dve akcie: Turisti zablúdili pod Batizovským plesom aj v Belianskych Tatrách
Foto: Slávka Kellová

Dvojica slovenských 22 ročných turistov zablúdila v oblasti Skalných vrát v Belianskych Tatrách. Pre neznalosť terénu sa pokúsili zostupovať miestami, kde žiadny chodník nevedie. Záchranári HZS ich navigovali vrátiť sa späť po vlastných stopách smerom k Skalným vrátam. Pomocou snežného skútra vyšli na Chatu Plesnivec a ďalej pokračovali po zemi. Po príchode na hrebeň dvojicu turistov lokalizovali, zateplili a v ich sprievode pokračovali dole do bezpečia. Záchranná akcia bola ukončená o 23:30 hod.

Dvojica slovenských turistov zablúdila počas zostupu z Batizovského plesa do Vyšných Hágov. Zostupovali neschodným terénom cez miesta polomu a v hlbokom snehu sa prepadávali. Pre vyčerpanie zostupovali veľmi pomaly, preto požiadali záchranárov o pomoc. Záchranári na snežnom skútri a pásovej štvorkolke im odišli na pomoc. Množstvo snehu komplikovalo záchranárom motorizovaný transport k postihnutým, preto pokračovali peši. Po viachodinovom hľadaní sa im podarilo nadviazať hlasový a svetelný kontakt s dvojicou zablúdených turistov. Po príchode dvojicu zateplili, podali teplý nápoj a energiu. V sprievode záchranárov pokračovali k snežnému skútru, ktorým boli transportovaní na základňu HZS do Starého Smokovca. Záchranná akcia bola ukončená o 2:00 hod ráno.

Zdroj: Facebook/Horská záchranná služba
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM