Rôzne

Opozícii sa Richtera odvolať nepodarilo, vláda nepadla

Minister práce Ján Richter vo štvrtok 7. septembra čelil odvolávaniu.

Ilustračný obrázok k článku Opozícii sa Richtera odvolať nepodarilo, vláda nepadla
24
Galéria
Zdroj: TASR

Minister práce Ján Richter (Smer-SD) ustál aj opakovaný opozičný pokus o odvolanie z funkcie pre kauzu Čistý deň. Vláda tak nepadá. Za návrh o vyslovení nedôvery v parlamente hlasovalo len 61 zo 139 prítomných poslancov. Na odvolanie člena vlády treba aspoň 76 hlasov.

SNS sa zdržala, ako avizovala. Ministra pritom ešte v stredu (6.9.) žiadala odvolať. Smer-SD, Most-Híd, Alena Bašistová, Peter Marček a Rastislav Holúbek (všetci nezaradení) hlasovali proti odvolaniu Richtera. Opozičné strany SaS, OĽaNO, Sme rodina, zvyšní nezaradení poslanci a ĽSNS hlasovali za vyslovenie nedôvery ministrovi.

Richter čelil návrhu na vyslovenie nedôvery pre kauzu Čistý deň už druhýkrát.

Opozícia ho vo štvrtok chcela odvolať aj pre údajné netransparentné korupčné správanie, hazardovanie s dôverou verejnosti, ako aj samotnej vlády či pretrvávajúce podozrenia z ignorovania podnetov na porušovanie ľudských práv.

Richterovu hlavu žiadala aj koaličná SNS. Premiér Robert Fico (Smer-SD) národniarom vo štvrtok povedal, že ak bude Richter odvolaný, padne celý vládny kabinet. SNS následne ešte rokovala a klub sa dohodol, že sa pri hlasovaní zdrží.

Národniari tvrdia, že výhrady voči činnosti rezortu práce pretrvávajú, ale od premiéra dostali prísľub súčinnosti ministerstva práce a ministra pri odstraňovaní vytýkaných nedostatkov.

Mimoriadna schôdza Národnej rady SR
24
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM