Rôzne

Info, ktoré množstvo Popradčanov zaručene poteší: Pripravuje sa plocha pre centrálny mestský park!

Výsadbu novej zelene v tomto roku mesto Poprad neplánuje, ale intenzívnejšie chce pracovať na tvorbe nového mestského parku. Ten už dlhšie v metropole pod Tatrami absentuje. Dočkáme sa ho konečne?

Ilustračný obrázok k článku Info, ktoré množstvo Popradčanov zaručene poteší: Pripravuje sa plocha pre centrálny mestský park!
Zdroj: TASR

"Pripravuje sa plocha pre centrálny mestský park aj systém zelene prepojený s okolím mesta. Ako najvhodnejšia lokalita sa predbežne javí rašelinisko a jeho okolie, v blízkosti sídlisk JUH. Časový horizont, kedy to bude, je ťažko predpokladať, pretože bude musieť byť realizovaný vo viacerých etapách v závislosti aj od majetkovo-právnych procesov,“ uviedol predseda Rady pre priestorové plánovanie mesta Poprad Martin Baloga. 

V súčasnosti môžu Popradčania ako rekreačnú zónu využívať mestskú časť Kvetnica, ale mnohí sa sťažujú na jej aktuálny stav. „Bol tu skvelý park, ktorý je však už rozparcelovaný medzi niekoľkých vlastníkov a nemá žiadneho záhradníka. Desať rokov je vydaný napospas samorastom, a práve priestor pred bývalou nemocnicou, kde by mohol byť krásny park a ľudia by sa tu mohli prechádzať, totálne zdivočel. Chodia len k jazierku, kde to tiež nevyzerá bohvie ako, chodníky sú zarastené burinou, autobusová zastávka tu vyzerá ako po vojne, všetko tu chátra. Má to síce viacerých majiteľov, ale nikto sa o to nestará,“ zhodnotil situáciu obyvateľ mestskej časti Kvetnica Marek Nemec. Podľa neho to mohol byť výstavný park, ktorý mohli Popradčanom závidieť aj v zahraničí, o túto šancu však obyvatelia prišli.

Ďalší priestor, kde je tzv. Grébpark, je rozvojovým zámerom nadregionálnych rekreačných a športových zariadení, a teda charakter tohto územia bude podľa samosprávy iný ako v prípade Kvetnice, teda prímestského rekreačného lesa. Mesto plánuje do prípravy nového parku angažovať aj obyvateľov, neziskové organizácie, či podnikateľov a väčšie firmy pôsobiace na území mesta. „V prvej etape sa pripravuje urbanistická súťaž pre overenie možností využitia územia. Vyhodnotenie bude prebiehať spolu s verejnosťou a konkrétna podoba parku bude výsledkom participovaného plánovania,“ upozornil Baloga.

Ďalším z problémov je podľa niektorých Popradčanov aj absencia parku, kde by mohli chodiť so psami. „Je to problém, pomaly tu nie je kde venčiť psa. My sme sa nasťahovali na sídlisko Západ aj pre to, že je tu blízko lúka. Neviem si predstaviť v iných mestských častiach, kde by som sa so psom chodila vybehať,“ konštatovala Popradčanka Zuzana Vaľková. Psov je na území mesta podľa nej veľmi veľa a napriek tomu nemajú svoj priestor. Myslí si, že veľa psíčkarov v Poprade by takýto park ocenilo a zároveň by boli spokojnejší obyvatelia, ktorí psov nemajú a vadia im psie exkrementy na trávniku a po chodníkoch. 

Zároveň samospráva pracuje na postupnom budovaní rekreačnej zóny v Mestských lesoch. Okresný úrad Prešov, odbor opravných prostriedkov už dávnejšie schválil na základe žiadosti mesta Poprad návrh na vyhlásenie lesov osobitného určenia o celkovej výmere takmer 720 hektárov. „V súčasnosti je v štádiu rozpracovania aktualizácia Generelu prímestských rekreačných lesov mesta Poprad. Bude slúžiť ako východisková báza, na základe ktorej sa budú lesy obhospodarovať s prioritou na ich využitie z hľadiska rekreácie na roky 2016 – 2025. Generel bude tiež zahŕňať turistické chodníky a cesty, súčasné aj navrhované a taktiež zaujímavé miesta ako staré banské diela, archeologická lokalita Zámčisko, vyhliadková veža Zámčisko, kaplnka s krížovou cestou, protipovodňové nádrže,“ doplnil šéf Mestských lesov Róbert Dula. 

Súčasťou generelu bude podľa neho aj návrh príslušnej infraštruktúry, nové miesta s ohniskami, altánky, lavičky či pozorovateľne zve­ri. „Tieto by sa mali v nasledujúcich rokoch realizovať aj s využitím fondov Európskej únie v programovom období 2014 – 2020,“ uzavrel Dula.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM