Aktualizované Rôzne

Iniciatíva Dajme Tatrám tvár upozorňuje na chýbajúcu zonáciu: Bráni rozvoju cestovného ruchu

Mesto Vysoké Tatry i zástupcovia viacerých organizácií a združení cestovného ruchu predstavili iniciatívu Dajme Tatrám tvár. V rámci nej chcú poukázať na chýbajúcu zonáciu Tatranského národného parku (TANAP-u).

Ilustračný obrázok k článku Iniciatíva Dajme Tatrám tvár upozorňuje na chýbajúcu zonáciu: Bráni rozvoju cestovného ruchu
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Členovia iniciatívy Dajme Tatrám tvár vyzývajú rezorty životného prostredia a pôdohospodárstva, ako aj vládu SR, aby začali s reálnym procesom prijatia novej zonácie TANAP-u. Chýbajúca zonácia komplikuje podľa nich každodenný život obyvateľov horských sídiel a bráni rozvoju cestovného ruchu v Tatrách. Má určiť jasné hranice jednotlivých zón, vrátane území určených pre aktivity horských sídiel a rozvoj cestovného ruchu, nastaviť jednoznačné pravidlá, ako sa na týchto územiach môžu tieto aktivity aj rozvíjať.

„Cieľom iniciatívy je upozorniť na to, že proces zonácie sa stále oficiálne nezačal. Hovorí sa o ňom už takmer 20 rokov a stále nie je nejaký konkrétny návrh, ktorý by bol oficiálne predložený na začatie tohto procesu. Žijeme dnes na výnimkách a nejasných postupoch, či už štátnych inštitúcií, ale aj ostatných subjektov v tomto území,“ uviedol predseda Regionálneho združenia tatranských a podtatranských obcí Štefan Bieľak.

Ako zdôraznil, súčasný stav je do budúcna neúnosný. „Ak hovoríme o Tatrách, ktoré na jednej strane máme chrániť, na druhej strane rovnako rozumne a primerane rozvíjať, tak bez jasných pravidiel, čo v danom území môžeme a čo nie, to ďalej nejde,“ povedal Bieľak.

Kapacity sú dostatočné, stavať nechcú

Chýbajúca zonácia mestu Vysoké Tatry podľa jej primátora Jána Mokoša komplikuje možnosť riešenia potrieb samosprávy, občanov, ale aj návštevníkov Vysokých Tatier. „Nemáme záujem stavať. Máme dostatočné kapacity penziónov, hotelov a ubytovacích zariadení, ale stále nám pokrivkávajú služby v cestovnom ruchu. Či sú to celoeurópske požiadavky, ale Slovensko zaostáva aj v budovaní cyklotrás. Máme amfiteáter, ktorý by sme chceli oživiť. V menšom rozsahu, ale oživiť ho. Sú to líniové stavby, ihriská, ktoré máme v jednotlivých intervilánoch, ktoré chceme opraviť,“ vysvetlil Mokoš.

„Kde nie sú stanovené jasné pravidlá, tam vládne chaos. Pôsobím v Tatrách 12 rokov a mám pocit, že sme dosiahli strop toho, kde ešte tento chaos je nejakým spôsobom akceptovateľný,“ doplnil podpredseda predstavenstva Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Vysoké Tatry Richard Pichonský. „Narážame dennodenne na problémy, čo je možné urobiť vo Vysokých Tatrách a čo možné urobiť nie je. Je to o výnimkách, nejasných pravidlách a naozaj zorientovať sa v tomto legislatívnom chaose je pomerne náročné,“ dodal riaditeľ strediska Vysoké Tatry a zástupca spoločnosti Tatry mountain resorts., Dušan Slavkovský.

foto: ilustračné

Stanovisko Ministerstva životného prostredia

Ministerstvo životného prostredia tvrdí, že v súvislosti so zonáciou Tatranského národného parku (TANAP-u) rokuje s neštátnymi vlastníkmi pozemkov. Podľa hovorcu MŽP Tomáša Ferenčáka ide o veľmi náročný proces, čo však neznamená, že ministerstvo v úsilí nepokračuje.

„Aj keď je TANAP v súčasnosti chránený platnou legislatívou, zonáciu, teda rozdelenie národného parku do zón podľa územia, potrebujeme. Predovšetkým však v centre pozornosti nášho spoločného úsilia musí ostať ochrana prírody nášho najstaršieho a najznámejšieho národného parku. Nakoniec aj samotný cestovný ruch je závislý práve od zachovanosti prírody, čo potvrdzujú aj rôzne medzinárodné rebríčky hodnotiace destinácie. Preto aj cieľom ministerstva nie je uberať z územia, ktoré si zaslúži umiestnenie v zonácii,“ uviedol Ferenčák.

V návrhu zonácie envirorezort podľa jeho slov ponúka neštátnym vlastníkom pozemkov všetky dostupné možnosti ako odkúpenie, nájom, náhradu ujmy či zmluvnú starostlivosť. „Ak by termín vyhlásenia zonácie závisel výlučne od ministerstva, je platná už roky. Je však nevyhnutné nájsť dohodu,“ povedal.

„Ak sa nájde dohoda s neštátnymi vlastníkmi, samozrejme, sa uskutoční klasický legislatívny proces spojený s rokovaniami s ďalšími dotknutými subjektmi. Bez súhlasu vlastníkov, by však bolo zbytočné ísť do legislatívneho procesu. Informácie o tom, koľko vlastníkov s ponúknutými podmienkami predbežne súhlasí, ministerstvo v tejto chvíli nebude medializovať. Naopak, rezort by celkom zaujímalo, odkiaľ subjekty vystupujúce na tlačovej konferencii disponujú číslom, že 95 percent s podmienkami súhlasí. Predpokladáme, že ide o výsledok prieskumu medzi neštátnymi majiteľmi pozemkov v TANAP-e,“ skonštatoval Ferenčák.

Vysoké Tatry sa v máji stali najvýznamnejšou letnou európskou destináciou.

Video: TASR videoservis / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM