Rôzne

Slovenský unikát na Štrbskom Plese: Z najvyššieho položenej včelnice stočili prvý tohtoročný med

Pred rokom na strechu jedného z hotelov na Štrbskom Plese umiestnili včelnicu, ktorá je najvyššie položenou na Slovensku. V uplynulých dňoch z úľov po prvý raz v tomto roku stočili med.

Ilustračný obrázok k článku Slovenský unikát na Štrbskom Plese: Z najvyššieho položenej včelnice stočili prvý tohtoročný med
Zdroj: TASR

„Zatiaľ sme iba v dvoch úľoch našli viac ako desať kilogramov medu. V priebehu budúceho týždňa plánujeme med stáčať z ďalších dvoch úľov. Všetko však ovplyvňuje počasie. Ak sa na dlhšie obdobie ochladí a včielky nebudú môcť vylietať za potravou, med, ktorý je momentálne v plástoch, skonzumujú,“ uviedla riaditeľka hotela Erika Fočárová.

Týmto slovenským unikátom sa v Tatrách snažia podporiť myšlienku udržania včelárskeho remesla. Úle majú včely umiestnené tak, aby mali výlet priamo do lesa. Starostlivosť o včelstvá je realizovaná výhradne bez použitia akejkoľvek chémie, len s čisto prírodnými produktmi. „To, čo nám včielky vyprodukujú, by sme po zaregistrovaní radi potom ponúkli na ochutnávku aj našim hotelovým hosťom počas raňajok,“ povedala Fočárová.

Už pri osádzaní úľov Jana Znášiková z občianskeho združenia Apis Carpatica uviedla, že aj napriek umiestneniu včelích domovov v nadmorskej výške 1380 metrov nad morom, predpokladajú, že sa včelám bude dariť. „Na streche sú dobré slnečné podmienky, úle sú osadené letáčmi na východ. Je tu veľa medodajných rastlín, čo je pre včely veľmi podnetné,“ vyjadrila sa v tom čase.

Aj v hoteli považujú osadené úle za veľký prínos. „Pomáhame tatranskému ekosystému, pretože opeľovačov ubúda, včela je zároveň aj indikátorom zdravého životného prostredia,“ dodala Fočárová.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM