Peter Handzuš Správy

Interski je už v prevádzke. Na lyžiarov čaká pol metra umelého snehu

Prvým lyžiarskych strediskom na Slovensku, kde spustili novú zimnú sezónu, je Štrbské Pleso vo Vysokých Tatrách. Od dnes sa tam lyžuje na svahu Interski s trojsedačkovou lanovkou, do týždňa by chceli spustiť prevádzku aj na ďalších zjazdovkách, všetko však závisí od počasia.

Ilustračný obrázok k článku Interski je už v prevádzke. Na lyžiarov čaká pol metra umelého snehu
Zdroj: TASR

„Podmienky na lyžovanie sú veľmi dobré, máme na svahu 40 až 50 centimetrov technického snehu a čo to nám pomohla aj príroda, takže lyžiari si môžu prvý deň užívať naozaj kvalitné podmienky, vládne tu už rozprávková zima,“ priblížil situáciu v stredisku PR manažér Tatry Mountain Resorts Juraj Chovaňák. Lyžovačka tu odštartovala o 8.30 h., keď na svah zamierilo niekoľko desiatok prvých lyžiarov prevažne z okolitého regiónu.

„Prvá lyžovačka je super, krásne upravený svah, čerstvo napadaný sneh, takže je to úžasné,“ opísal svoje pocity po prvom spustení sa zo svahu lyžiar z Kežmarku. Na parkovisku bolo vidieť predovšetkým autá so značkami z okolitého regiónu, našli sa tu však aj lyžiari z Bratislavy, či Dolného Kubína a iných miest.

Sezóna začala skôr

„V Tatranskej Lomnici by sme chceli odštartovať prevádzku niekedy na budúci týždeň, aspoň na novej zjazdovke na Bukovej hore,“ doplnil Chovaňák s tým, že v polovici decembra by do užívania mali spustiť aj novú 15-miestu lanovku zo Štartu na Skalnaté Pleso.

Minulý rok lyžiarska sezóna v Tatrách odštartovala 8. decembra, tento rok sa podarilo spustiť prevádzku o čosi skôr, hlavne vďaka umelému zasnežovaniu a mínusovým teplotám v Tatrách. Svah Interski sa pritom podarilo zasnežiť a pripraviť na lyžovanie len za niečo viac ako štyri dni.

Na lyžovanie sa pripravte

„Upozorňujeme lyžiarov, aby si skontrolovali lyžiarsku výstroj, lyže, správne nastavenie viazania, aby tak predišli zraneniam na svahu. Ten technický sneh sa veľmi nelíši od prírodného, problémy môžu nastať, keď stvrdne, môže byť zľadovatený, to však určite neplatí o dnešnom dni na svahu,“ upozornil člen Horskej záchrannej služby Michal Gerčák s tým, že dôležité je, aby lyžiari pri prvej lyžovačke neprecenili svoje sily.

Interski je už v prevádzke. Na lyžiarov čaká pol metra umelého snehu
9
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM