Peter Handzuš Basketbal

Iskra to dokázala. Pod Tatry vezie Slovenský pohár

Basketbalisti Iskry Svit potešili fanúšikov spod Tatier, keď po skvelých zápasoch zaslúžene vyhrali Slovenský pohár. Iskra v prvom zápase postúpila cez Prievidzu. Potom dokázali Sviťania zdolať Inter o jeden bod a vo finále vyhrali nad Nitrou.

Ilustračný obrázok k článku Iskra to dokázala. Pod Tatry vezie Slovenský pohár
Zdroj: TASR

Prievidza mala v pohári vysoké ambície, ale výsledok hovorí o veľmi dobrej hre Svitu už v úvodnom piatkovom zápase. V sobotu nastúpili Sviťania proti silnému súperovi z Bratislavy. Tento ťažký zápas nakoniec Iskra vyhrala o jeden bod.

„Prešli sme cez prvé tri tímy ligy. Veľmi dobre sme hrali už v piatok, o čom svedčí výsledok. Inter sme zdolali aj s kúskom šťastia, ale to sa prikloní ku kvalite,“ povedal po zisku Slovenského pohára prezident klubu Ján Drobný.

Po dvoch dobre odohratých zápasoch čakalo Iskru finále, v ktorom narazila na silný tím Nitry. Po vyrovnanom priebehu v bratislavskej Hant aréne nakoniec basketbalisti Iskry Svit zdolali Nitru 82:74. „Po dvoch výhrách sme mali také sebavedomie, že sme nepripúšťali vo finále nič iné, ako víťazstvo“ pokračoval spokojne Drobný.

Skvelý výsledok po troch rokoch tvrdej práce

Pre celé vedenie klubu je zisk Slovenského pohára odmenou po troch rokoch tvrdej práce, ktorú v klube urobili. V pondelok 17. februára uplynú tri roky od vtedy, čo do vedenia klubu na pokraji krachu vstúpili noví ľudia a sponzori, ktorí zachránili basketbal vo Svite a dostali ho naspäť na miesto, kam zaslúžene patrí. „Pre celé vedenie klubu je to veľké zadosťučinenie, tento skvelý úspech našich basketbalistov,“ uzavrel prezident klubu Ján Drobný.

Výsledok finále:

Iskra Svit – Edymax SPU Nitra 82:74 (39:37)
Zostavy a body: Channels 23, McNeal 15, Jankovič 14, Berkis 8, Hrkač 2 – (Jackson 8, Knutson a Findura po 7, Miška 0) – Sparks 21, Nuhanovič 18, Smajlagič 16, Frazier 11, Lošonský 7 (Hasan 5, Kosa 3, Šimončík 2, Bukovič 1, Seman 0), TH: 33/25 – 23/12, fauly: 21:29, 5 faulov: Sparks, Lošonský, Hasan (všetci Nitra), trojky: 7:6

Hlasy po zápase
Ľubomír Urban, tréner Nitry: „Vážime si Slovenský pohár ako hodnotnú súťaž. Nie som sklamaný, pretože si myslím, že spolu so Svitom sme sa pričinili o dobrý basketbalový večer. Stretnutie bolo vyrovnané a napínavé do posledných sekúnd. Jednotlivé trofeje sa rozdelili spravodlivo. Svit zdolal aj úradujúceho majstra, takže určite si to zaslúžil. Ja môžem pochváliť svojich hráčov, že počas troch dní podali kvalitné výkony, čo je povzbudením do ďalších zápasov.“

Roman Findura, hráč Svitu: „Bol to náročný duel, ale boli sme v dobrej nálade a bojovali sme. Som rád, že po desiatich rokov máme trofej opäť doma. Je to pre nás veľké nakopnutie, teším sa z toho. V takomto tempe musíme pokračovať aj v ďalšom období.“

Výsledky semifinálových zápasov:

BK Inter Incheba Bratislava – Iskra Svit 86:87 (40:40)
Najviac bodov: Williams 25, Rančík 19, Miloševič 13 – Channels 23, Berkis 19, Knutson 15

Edymax SPU Nitra – MBK Rieker Com Therm Komárno 94:73 (48:42)
Najviac bodov: Smajlagič 20, Nuhanovič a Sparks po 17 – McElrath 20, Joyner 16, Myles 1

Výsledky štvrťfinálových zápasov:

BK Inter Incheba Bratislava – BK Levickí Patrioti 106:46 (55:38)
Najviac bodov: Kuffa 20 (4 trojky) – Klein 18

Edymax SPU Nitra – ŠKP Banská Bystrica 93:77 (44:31)
Najviac bodov: Smajlagič 24 – Rendla 17

MBK Rieker Com Therm Komárno – MBK Handlová 78:62 (39:34)
Najviac bodov: Myles 14 – Židzik 18

BC Prievidza – Iskra Svit 58:78 (30:50)
Najviac bodov: E. Harris 23 – McNeal 18

Iskra to dokázala. Pod Tatry vezie Slovenský pohár
10
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM