Peter Handzuš Iné športy

Šiarnik vs. Nezastaviteľní: Rýchlejší skialpinista alebo štyria hendikepovaní?

V sobotu 12. augusta 2017 bolo súčasťou projektu Nezastaviteľní na Štrbskom Plese aj jedno športové zápolenie.

Ilustračný obrázok k článku Šiarnik vs. Nezastaviteľní: Rýchlejší skialpinista alebo štyria hendikepovaní?
16
Galéria
Foto: Peter Handzuš

Slovenský skialpinista Jakub Šiarnik prijal výzvu štyroch Nezastaviteľných, ktorá spočívala v tom, kto prejde na hendbajkovom trenažéri rýchlajšie jeden kilometer. Jakub Šiarnik vs. štyria Nezastavitelní. „Na klasickom bicykli toho najazdím dosť, niekedy aj nad sto kilometrov. Dnes som prešiel kilometer a fúha, ruky mám značne prekrvené, možno bude aj svalovica. Nie je to len tak. Naozaj si to vyžaduje nasadenie na sto percent,“ okomentoval svoju jazdu Jakub Šiarnik.

Majú život vo vlastných rukách

Na Štrbské Pleso prišiel dobrú vec podporiť aj Minuloročný Nezastaviteľný Adam Šablatúra z Liptovského Mikuláša. „Prihlásil sa do projektu a už som myslel, že ma ani nevyberú, lebo to bolo po termíne. Ale vyšlo to. Ten bicykel som veľmi chcel. Chodievam na ňom von stále, keď je pekné počasie. Urobím na ňom aj sedem kilometrov. Pre porovnanie, na klasickom vozíku prejdem tak tri kilometre,“ priblížil Adam, pre ktorého je hendbajk veľkou pomocou.

250 metrov na trenažéri odkrútil aj nevidiaci Pavol Kéri z Liptovského Mikuláša. „Športoval som aj pred tým. Potom som mal autonehodu a teraz športujem asi aj viac ako pred ňou. Keď som videl, tak bolo tých aktivít viac, teraz mám kopac voľného času. Viete, doma sa dá vylihovať, ale prečo? Mám život vo svojích rukách, baví ma plávať, baví ma behať, tak prečo nie? Samozrejme, je to vždy spojené s nejakými dobrými ľuďmi, ktorí pôjdu so mnou, lebo behať niekde sám vonku v exteriéri, to je nereálne. Ale na páse si viem zabehať aj sám,“ prezradil Pavol Kéri, ktorý chce cez projekt získať bežecké vybavenie.

Ako ryba vo vode sa na trenažéri hendbajku cítil Tomáš Števo zo Zlatých Moraviec. Svoje metre s rukami na pedáloch zvládol s úsmevom na perách. Cez projekt Nezastaviteľní by chcel získať hendbajk. „Snažím sa žiť aktívne. V kuse niečo robím. Pracujem, jazdím na kombajne, robím všteky tie potrebné dennodenné veci. Po nehode som sa veľmi rýchlo vyrovnal s tým, že nebudem chodiť a že môžem žiť aspoň tak, ako mi to život ponúka. Niekto nemá ani tú možnosť,“ povedal s úsmevom Tomáš.

Trocha viac udýchaná, ale tiež veselá slečna na vozíku Monika Velacková absolvovala svoje metre na trenažéri na dvakrát. Prvýkrát jej organizátori výzvy nastavili rovnakú trať, ako mal skialpinista Juraj Šiarnik. Monika to ale zvládla, a po dobrej rozcvičke pomohla tímu Nezastaviteľných slovenského skialpinistu poraziť. „Ja sa venujem lukostreľbe a chcela by som nové lukostrelecké potreby. Venovala som sa jej hlavne počas vysokej škloly v Olomouci. Tu na Slovensku to je ťažšie, ale sú tu súkromné strelnice, kde sa dá strieľať, len musíte mať vlastnú výstroj,“ predstavila svoj projekt Monika.

Foto: Peter Handzuš

Skialpinista prehral o dve sekundy

Toto zápolenie skončilo nakoniec tak, že skialpinista Jakub Šiarnik mal na jeden kilometer čas rovné tri minúty a štyria Nezastaviteľní mali po zrátaní časov dohromady 2:58. „Nezastaviteľní boli lepší o dve sekundy. Každý z nich išiel na trenažéri 250 metrov. To znamená, že Birell navýši sumu, ktorá sa na Štrbskom Plese vyzbiera jednorazovým vkladom o 80 eur,“ uzavrela Andrea Devánová zo spoločnosti Neuropea, ktorá podujatie na Štrbskom Plese zabezpečovala.

Kto sú Nezastaviteľní?

Zažili niečo, čo si mnohí z nás nevedia ani len predstaviť. Niečo, čo im úplne zmenilo život, ale ani to ich nezlomilo. Takí sú noví Nezastaviteľní, ľudia s rôznymi príbehmi, ktorých spája jeden spoločný sen – aj napriek svojmu hendikepu neprestať aktívne športovať. „Táto myšlienka ma oslovila, je mi to dosť blízke. Myslím, že každého zdravého človeka, ktorý to vidí, to len nakopne hýbať sa, keď sa to dá. Keď sa dá hýbať ľuďom, čo nie sú zdraví, tak sa dá hýbať nám všetkým,“ povedal o projekte skialpinista Jakub Šiarnik.

Jedným z cieľov projektu Nezastaviteľní je aj motivovať zdravých ľudí k tomu, aby športovali a aktívnym pohybom pomohli hendikepovaným. Aj vďaka takejto pomoci získajú Nezastaviteľní vysnívané špeciálne športové vybavenie. Pomôcť mohol naozaj každý, a to úplne jednoducho. Stačilo, ak v priebehu tohto leta prešiel na bicykli, kolieskových korčuliach, behom alebo pešo špeciálnou bránou umiestnenou na miestach, kde ľudia trávia voľný čas. Za každý jeden prechod bránou prispel organizátor projektu 20 centami.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM