Dominika Pacigová Iné športy

Svit zažil čosi nezvyčajné: Špičkoví cyklisti bojovali o titul európskeho šampióna

Cyklistický Horal patrí už neodmysliteľne k športovému letu vo Svite. Prvýkrát však mesto hostilo najlepších horských cyklistov počas UEC majstrovstiev Európy.

Ilustračný obrázok k článku Svit zažil čosi nezvyčajné: Špičkoví cyklisti bojovali o titul európskeho šampióna
Foto: Peter Handzuš

V podtatranskom meste Svit sa v rámci osemnásteho ročníka Škoda Horal MTB maratónu uskutočnili majstrovstvá Európy v horskej cyklistike. Pýchou víkendu bola legendárna Kráľova hoľa. O titul majstra Európy bojovalo viac ako 200 cyklistov.

Po rokoch pod Tatrami

Významné medzinárodné cyklistické podujatie sa pod Tatry vrátilo po osemnástich rokoch. V roku 1999 sa v Spišskej Teplici konali MS v cyklokrose. „Cyklokros je špecifická disciplína, ktorú nejazdí veľa cyklistov. Organizačný rozsah je neporovnateľný a cyklokros sa jazdí na trojkilometrovom okruhu. My sme mali 134 kilometrový okruh,“ vysvetlil riaditeľ pretekov Ivan Zima.

Pre elitných jazdcov pripravili organizátori extrémnu trasu s dĺžkou 134 kilometrov a celkovým prevýšením 4800 metrov. Ženy a MASTERS kategórie nad 40 rokov súťažili na kratšej, 78 kilometrovej trati. „Prekvapením bol les nad Kolibou, kde sme pripravili cross-country úsek. Diváci mali tak možnosť vidieť špičkových cyklistov, od majstra sveta až po majsterku Európy,“ uviedol riaditeľ trás Marián Surmík.

Majstrovstvá Európy v horskej cyklistike Svit 2017
100
Galéria
Foto: Peter Handzuš

Európska špička pod Tatrami

S traťou dlhou 78 kilometrov si najrýchlejšie poradila Christina Kollmannová a v kategórii MASTERS mužov nad 40 rokov Ján Halík. Po takmer šiestich hodinách bolo aj v elitnej kategórii mužov rozhodnuté. Titul majstra Európy si odniesol portugalský cyklista. „Tento rok som sa sústredil na európsky šampionát, pretože minulý rok mi ušlo prvenstvo a skončil som druhý. Trasa bola pomerne náročná a dlhá. Som veľmi šťastný, že sa mi podarilo vyhrať majstrovstvá Európy,“ s radosťou povedal Portugalčan Tiago Ferreira.

So športovými podujatiami sa spájajú aj zranenia. Počas Horal víkendu sa lekári stretli s ľahkými zraneniami, zlomeninami i odreninami. Tie vznikali najmä pri zjazdoch z kopcov. „V sobotu bolo výrazne viac zranení ako na dnešnom európskom šampionáte. Profesionálni pretekári majú lepšiu techniku, najmä čo sa týka zjazdov a stúpaní. Podľa môjho názoru na včerajšom klasickom maratóne vznikali zranenia aj preto, že sa niektorí pretekári precenili alebo mali technické problémy na trati,“ skonštatoval hlavný lekár cyklistického víkendu Tomáš Maguth.

Pozitívne ohlasy

Paralelne so šampionátom prebiehala aj Detská tour Petra Sagana. „V neposlednom rade meno Petra Sagana popularizuje cyklistiku. Účasť na detských pretekoch to dokazuje. Cyklistika má pred sebou pekné roky, len sa musíme chopiť šance a dať deťom možnosti, aby v cyklistike pokračovali,“ doplnil Zima.

Konečné poradie muži ELITE:
1. miesto FERREIRA Tiago (POR) 05:40:13
2. miesto LAKATA Alban (AUT) 05:43:50
3. miesto PLATT Karl (GER) 05:47:01

Konečné poradie ženy ELITE:
1. miesto KOLLMANN Christina (AUT) 03:36:23
2. miesto GALICIA COTRINA Claudia (ESP) 03:43:10
3. miesto TAZREITER Angelika (AUT) 03:43:15

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM