Monika Vengrínová Rôzne

Jarné upratovanie: Pozrite si, kedy a kde budú umiestnené kontajnery

Po netypicky dlhej zime to začína vyzerať, že prichádza jar a s ňou potreba zbaviť sa nepotrebných vecí. Či už budete upratovať byty, domy, pivnice, komory alebo povaly, odpadu sa môžete zbaviť vo veľkoobjemových kontajneroch, pristavených na určených stanovištiach.

Ilustračný obrázok k článku Jarné upratovanie: Pozrite si, kedy a kde budú umiestnené  kontajnery
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Zbaviť sa možno aj konárov zo záhrad

Jarné upratovanie Mesto Poprad pre svojich občanov organizuje každoročne. Tí sa tak môžu bezplatne zbaviť drobného stavebného odpadu a objemového odpadu, akým je napríklad starý nábytok, okná, dvere a pod. Veľkoobjemové kontajnery (VOK) budú rozmiestnené v jednotlivých mestských častiach podľa harmonogramu.

„Počas jarného upratovania sa môžu občania mesta bezplatne zbavovať aj konárov z údržby záhrad, ktoré však nesmú byť ukladané do VOK-v, ale vedľa nich, keďže sú následne drvené a drevná štiepka je zhodnocovaná pri údržbe verejnej zelene,“ vysvetľuje Daniela Polaštiková. Veľkoobjemných odpadov, drobných stavebných odpadov, elektroodpadov, trávy, lístia, skla a podobne sa však občania môžu zbavovať celoročne v zbernom centre na Ulici Ludvíka Svobodu v Poprade.

Do VOK-ov nesmú byť ukladané stavebné odpady, rovnako nie sú určené na likvidáciu odpadu firmám. „VOK-y rozmiestnené v súvislosti s jarným upratovaním nie sú určené pre podnikateľské subjekty, ktoré sú povinné zbavovať sa odpadov zo svojej činnosti v súlade so zákonom a na vlastné náklady“, upozorňuje Polaštiková.

Striktné dodržiavanie termínov je nevyhnutné

V súvislosti s jarným upratovaním mesto žiada občanov, aby k nemu pristupovali zodpovedne a drobný stavebný odpad neukladali vedľa plných VOK-ov, ale počkali na prázdny. Dôležité je tiež striktne dodržať termíny umiestnenia kontajnerov v jednotlivých lokalitách a po ich odstránení už odpad na týchto miestach neukladať. Hromadenie odpadu na stanovištiach VOK-ov po skončení jarného upratovania je totiž považované za tvorbu divokej skládky.

Dodržiavanie termínov a pravidiel pri nakladaní s odpadmi v čase jarného upratovania bude pravidelne monitorovať mestská polícia a v prípade ich nerešpektovania bude vyvodzovať dôsledky formou blokových pokút.

Harmonogram umiestnenia VOK-ov podľa lokalít a ulíc:

Staré mesto: 5.4. –12.4.2013 Hvi­ezdoslavova, Levočská, Sadová, Banícka, Popradskej brigády, Bernolákova, Murgašova. Okružná (garáže)

JUH III: 5.4. –12.4.2013 Sucho­ňova, Jesenná. Záborského

JUH I, II: 12.04. – 19.04.2013 par­kovisko bytový dom Antimón, za bytovým domov Váh, za bytovým domom Bárium

Sp. Sobota: 12.04. – 19.04.2013 ul. B. Němcovej UNIMO, pri ZŠ, ul. Košická, pri cintoríne, Sobotské námestie, Nižany (pri mostíku), Gattingerova

Západ: 19.4. – 26.4.2013 ul. 29. Augusta, pred bytovým domom Šípka, za cestnými stavbami, garáže (pri Hoteli Olympia)

Matejovce: 19.4. – 26.4.2013 Puš­kinova, Allendeho – pri garážach, Bezručova/J.Kráľa, Matejovské námestie, Lidická

Veľká: 26.4. – 3.5.2013 Na letisko (potraviny FRESH), Vodárenská (pri autobus. zastávke), Scherfelova, Nová (pri križovatke), Široká (pri učilišti), Na letisko (pri Viadukte), Stavbárska, Jarmočná, Futbalový štadión

Kvetnica: 26.4. – 3.5.2013 pri klzisku JUH V, VI: 3.5. –10.5.2013 L. Svobodu (bytový dom Labe, Šrobárova (bytový dom Sázava), Šrobárova (pri OSBD), parkovisko bytový dom Amur

Stráže: 3.5. – 10.5.2013 P. Jilemnického ( pri záhradkách), pri ihrisku, v parku, Fr. Hečku, Štefánska, Švermova

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM