Správy

Jediný tak zachovaný unikát v Európe bude v popradskom múzeu: Kedy ho sprístupnia?

Na realizáciu expozície poskytol Prešovský samosprávny kraj doteraz finančné prostriedky vo výške viac ako 574-tisíc eur.

Ilustračný obrázok k článku Jediný tak zachovaný unikát v Európe bude v popradskom múzeu: Kedy ho sprístupnia?
6
Galéria
Zdroj: TASR/Milan Kapusta

V Podtatranskom múzeu v Poprade pokračujú prípravy priestorov na novú expozíciu kniežacej hrobky, ktorú ešte v roku 2005 objavili pri výstavbe priemyselného parku v Poprade – Matejovciach.

Vyše 574-tisíc eur

Riaditeľka Magdaléna Bekessová pre Tasr uviedla, že na realizáciu expozície poskytol finančné prostriedky doteraz vo výške viac ako 574-tisíc eur zriaďovateľ múzea, ktorým je Prešovský samosprávny kraj.

Viac správ z Popradu:

„Zrealizovali sa zatiaľ najdôležitejšie stavebné úpravy, stoja už konštrukcie budúcich vitrín, prebieha inštalácia klimatizácie, špeciálne v dvoch miestnostiach, kde budú umiestnené originály nálezov. Tie je potrebné dlhodobo chrániť, čo znamená, že potrebujú stabilnú teplotu a optimálnu vlhkosť,“ ozrejmila riaditeľka.

Zatiaľ v Nitre

Nasledovať bude osvetlenie priestorov, osvetlenie vitrín a ďalšie práce, v letných mesiacoch aj samotná inštalácia exponátov, ktoré sa v súčasnosti nachádzajú v Archeologickom ústave Slovenskej akadémie vied (AÚ SAV), v.v.i. v Nitre.

Výdreva respektíve trámy vonkajšej komory, ktoré sú po nedávnom návrate z Nemecka v špeciálnom depozitári, ostanú zatiaľ v Nitre.

Ďalšie zaujímavosti zo siete Dnes24:

„Všetky ostatné nálezy budú umiestnené v expozícii v múzeu. Ide o vnútornú komoru – sarkofág, lôžko zomrelého, stôl, hraciu dosku, stolček či máry, teda nosidlá, na ktorých zomrelého priniesli do hrobu. Ďalšie predmety ako hlinené nádoby, nástroje vykrádačov, strieborné šidlo, časť zrkadielka, ďalšie toaletné potreby, ale tiež mosadzné vedro, závesok zo zlatej mince rímskeho cisára Valensa z roku 375 nášho letopočtu budú taktiež súčasťou novej expozície,“ konkretizovala Bekessová.

Nevedia sa dočkať

Viac ako 1 600 rokov starú hrobku zakonzervovanú vodou objavili pod Tatrami pred asi 16 rokmi.

Nasledoval medzinárodný archeologický záchranný výskum a väčšina nálezov z organického materiálu odišla po jeho ukončení v novembri 2006 do špecializovaných laboratórií do nemeckého Schleswigu. Zostávajúce nálezy smerovali do AÚ SAV v Nitre.

„Nevieme sa dočkať, kedy odprezentujeme tento unikátny nález, jediný takto zachovaný v Európe,“ skonštatovala riaditeľka. Považuje za veľkú príležitosť, výzvu a súčasne dôkaz profesionálnej partnerskej spolupráce, že prezentácia takého unikátu je možná aj v regionálnom múzeu. Predpokladá, že sa vďaka expozícii určite zvýši návštevnosť.

„Očakávame, že na jeseň, najneskôr koncom roka, ju sprístupníme verejnosti, čo rozhodne ocenia domáci aj zahraniční návštevníci,“ uzatvára Bekessová.

Objektívom: Unikátna kniežacia hrobka z konca 4. storočia
6
Galéria
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM