Monika Gécziová Rôzne

Jedno z najkrajších historických miest na Slovensku: Levoča sa prezentovala vo Varšave

Primátor mesta Levoča Miroslav Vilkovský v uplynulých dňoch rokoval vo Varšave s primátorom poľského partnerského mesta Stary Sacz Jackom Lelekom.

Ilustračný obrázok k článku Jedno z najkrajších historických miest na Slovensku: Levoča sa prezentovala vo Varšave
4
Galéria
Zdroj: Slovenský inštitút vo Varšave

Rokovanie zamerané na prehĺbenie spolupráce a vzájomnú propagáciu partnerských miest prebehlo v diplomatických priestoroch Slovenského inštitútu vo Varšave za účasti slovenského diplomata a riaditeľa Slovenského inštitútu vo Varšave Adriána Kromku. Okrem tohto sa tu konala i prezentácia mesta Levoča a vernisáž výstavy „Levoča – mesto majstra Pavla“.

„Výstava približuje bohatú históriu kráľovského mesta Levoča, ktoré je od roku 2009 zapísané na zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Následne po Varšave bude koncom júna prezentovaná aj v poľskom partnerskom meste Stary Sącz,“ uviedol Kromka.

„Som rád, že v historickom centre poľského hlavného mesta môžeme takýmto spôsobom, v spolupráci s našou diplomaciou, propagovať Levoču, ktorá si so svojimi hradbami a urbanistikou zachovala charakter stredovekého mesta. Je mestskou pamiatkovou rezerváciou a vďaka množstvu pamiatok a umeleckých skvostov patrí medzi najkrajšie historické mestá na Slovensku”, dodal Vilkovský.

Súčasťou vernisáže bola aj prezentácia knižnej publikácie o meste Levoča, a to aj v poľskej jazykovej mutácií a projekcia krátkych propagačných filmov o tomto meste.

Zdroj: poprad.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM