Slávka Kellová Iné športy

Jubilejný ročník Okolo Slovenska rozhodne asi až záverečná časovka

Už v sobotu v Novákoch odštartuje úvodnou etapou jubilejný 55. ročník cyklistických pretekov Okolo Slovenska. Na takmer 150 jazdcov čaká vo ôsmich etapách celkový súčet 1157,3 kilometrov, 14 rýchlostných a rovnaký počet horských prémií.

Nový víťaz bude známy v sobotu 11. júna po záverečnej etape v podobe individuálnej časovky z Čunova do Gabčíkova. Slovenskú cyklistiku by mal okrem reprezentačného poltucta (Róbert Gavenda, Marek Čanecký, Pavol Polievka, Jozef Palčák, Martin Fraňo, Roman Zrelica) a stajne Dukla Trenčín – Merida zastupovať aj Roman Broniš z českého tímu.

V porovnaní s predošlými ročníkmi nastala významná zmena v termíne podujatia. „Termín sa vrátil naspäť na rok 1954, kedy preteky začínali,“ informoval generálny riaditeľ pretekov Juraj Takáč a pokračoval: „Jeden z dôvodov je, že chceme do týchto pretekov viac zapojiť mládež. Septembrový termín bol začiatkom školského roku a nedalo sa príliš dobre zorganizovať so školami naše aktivity. Navyše náš partner Slovenské elektrárne sa zameriava práve na jún na aktivity s deťmi a práve v tom vidíme veľkú symbiózu. Septembrový termín chceme opustiť aj preto, že už je prekonaný. Predtým sa tu pretekári pripravovali pred majstrovstvami sveta, teraz to už má iný význam.“

Profilovo by mala byť najzaujímavejšia už druhá etapa so štartom i cieľom v Handlovej. Až 180 km dlhý okruh bude mať až päť horských prémií. „Tretia etapa je zaujímavá tým, že po prvý raz odštartuje v Rajci a bude náročná nielen z hľadiska pretekárskeho, ale aj organizačného, keďže na úseku Martin – Kraľovany pôjdeme po hlavnom ťahu medzi Žilinou a Košicami,“ predpovedal Takáč. Najvyšší bod dosiahnu preteky v štvrtej etape, posledné tri etapy budú viac-menej rovinatého charakteru.

Chýbať bude Róbert Vrečer, víťaz vlaňajšej edície. „Chýbajú vlastne všetci Slovinci a to z jednoduchého dôvodu, keďže v rovnakom čase štartuje aj Okolo Slovinska. Preto sme štartové číslo 1 dali lídrovi nášho tímu Róbertovi Gavendovi. Výbornú formu avizuje z Dukly Trenčín Matej Jurčo a údajne chce vyhrať, uvidíme, či sa mu to podarí,“ tvrdil športový riaditeľ Ľudovít Lučanič, ktorý nepredpokladá, že držiteľ žltého trička pred záverečnou časovkou sa stane aj konečným víťazom. „Všetci sa budú spoliehať na časovku, ale tam to môže dopadnúť všelijako, ak od Dunaja zafúka raz z jednej, či z druhej strany,“ dodal Lučanič, ktorý očakáva, že vďaka časovkovej bodke za podujatím sľubujú predchádzajúce etapy viacero zaujímavých únikov.

Program 55. ročníka Okolo Slovenska:
sobota, 4. júna – 1. etapa: Nováky – Zemianske Kostoľany (150,1 km)
nedeľa, 5. júna – 2. etapa: Handlová – Handlová (180,0)
pondelok, 6. júna – 3. etapa: Rajec – Liptovský Mikuláš (138,4)
utorok, 7. júna – 4. etapa: L. Mikuláš/Tatra­landia – L. Mikuláš/Tatralandia (160,8)
streda, 8. júna – 5. etapa: Čierny Váh/vodné dielo – Veľký Krtíš (184,5)
štvrtok, 9. júna – 6. etapa: Šahy – Trnava (170,1)
piatok, 10. júna – 7. etapa: Trnava – Trnava (141,5)
sobota, 11. júna – 8. etapa/indi­viduálna časovka: Čunovo/vodné dielo – Gabčíkovo/vodné dielo (31,9)

zdroj, foto ilustračné: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM