Peter Handzuš Hokej

Kamzíkom derby s Košicami nevyšlo. Hostia otočili zápas a berú si tri body

Východoslovenské derby medzi Popradom a Košicami začali lepšie domáci. V druhých dvoch tretinách ale prišiel zvrat, kamzíci dostali päť gólov v rade a prehrali.

Ilustračný obrázok k článku Kamzíkom derby s Košicami nevyšlo. Hostia otočili zápas a berú si tri body
38
Galéria
Foto: Peter Handzuš

Popradčania už v 4. minúte viedli 1:0. Puk do pásma zaviezol Abdul, jeho prihrávku najprv netrafil Salija, ale puk prepadol k osamotenému Koyšovi, ktorý sa nemýlil. Na opačnej strane sa sám pred Gračnarom ocitol Hričina, ale jeho blafák sa gólom neskončil. Skvelý nástup „kamzíkov“ do zápasu preto pokračoval ďalej. V 7. minúte našiel Brejčák spoza bránky voľného Takáča medzi kruhmi a Škorvánek nemal šancu – 2:0. Košičania sa v 14. minúte postupne vyfaulovali do trojice, ale viac ako minútovú presilovku 5 na 3 zahral Poprad napriek častým streleckým pokusom veľmi zle.

Domáci mali výhodu presilovej hry aj v úvode druhej časti hry. V nej Gračnarovu rozohrávku zachytil Tomáš Klíma, ktorý svoje sóle zakončil blafákom pomedzi betóny brankára Popradu – 2:1. V 26. minúte sa do úniku predieral Paukovček, jeho strelu zastavila konštrukcia bránky. O pár sekúnd mal veľkú šancu jeho spoluhráč Heizer. Ten síce v útočnom pásme zachytil puk z hokejky Škorvánka, ale opustenú bránku Košíc minul. V 32. minúte poslal Paukovček golfovým úderom zo vzduchu puk do masky brankára Košíc, ktorý pre zranenie hlavy v zápase predčasne skončil. Na jeho miesto sa postavil Habal a vzápätí čelil ďalšej popradskej presilovke o dvoch hráčov. Domáca lavička si dokonca vzala oddychový čas, ale na nízkej efektivite presilových hier Popradu to nič nezmenilo. Hostia sa početnej výhode súpera poľahky ubránili. V závere druhého dejstva si dvojminútovú výhodu o dvoch hráčov vybojovali „oceliari“, keď Popradčania dvakrát faulovali aginého Ladislava Nagya, ktorý sa dokonca ocitol v gólovej šanci pred Gračnarom. Ponúknutú šancu hostia zúžitkovali po peknej akcii legionárom Bropheym a v Poprade sa začínalo od znova.

V úvode tretej tretiny pohrozili domáci. Najprv pred Habalom neuspela dvojica Bondra-Paukovček a po nich ani Belluš. Stret Pulliho s Václavom posúdili rozhodcovia ako faul domáceho útočníka. Presilovku hostí vzápätí vyhodením puku za plexisklo vo vlastnom obrannom pásme umocnil Kozák a hostia hrali takmer dve minúty 5 na 3. V početnej výhode o dvoch hráčov tečoval Netíkovu strelu Hričina a Košice tak po prvý raz v zápase vyhrávali – 2:3. Popradčania preto otvorili hru a smerom do útoku viac riskovali. Diery v ich defenzíve však „oceliari“ dokonale zúžitkovali. Najprv unikla dvojica Klíma a Kafka a druhý menovaný sa parádne trafil do hornej časti Gračnarovej bránky. Dvojgólové vedenie Košíc poistil vo vlastnom oslabení v 53. minúte Haščák, ktorý svoje sólo od polky ihriska zakončil nechytateľnou strelou nad lapačku popradského brankára – 2:5. Domáci už do konca stretnutia s nepriaznivým výsledkom nepohli.

Foto: Peter Handzuš

HK Poprad – HC Košice 2:5 (2:0, 0:2, 0:3)
Góly: 4. Koyš (Salija, Abdul), 7. Takáč (Brejčák, Mlynarovič) – 22. Klíma, 38. Brophey (Šoltés, Haščák), 46. Hričina (Netík, Žitný), 50. Kafka (Klíma), 53. Haščák (Pulli, Žitný). Rozhodovali: Kókai (Maď.), Novák – Gegáň, Pálkövi (Maď.), vylúčení: 7:8, presilovky: 0:2, oslabenia: 0:2, 1906 divákov.

Poprad: Gračnar – Petran, Brejčák, Salija, Ťavoda, Erving, Kozák, Fabian – Takáč, Mlynarovič, Václav – Abdul, Zagrapan, Koyš – Svitana, Heizer, Bondra – Belluš, Paukovček, Macík

Košice: Škorvánek (32. Habal) – Koch, Pretnar, Pulli, Čížek, Šedivý, Dudáš, Lenďák, Krajňák – Nagy, Brophey, Haščák – Kafka, Suja, Netík – Šoltés, Galamboš, Spilar – Žitný, Klíma, Hričina.

Roman Stantien, tréner HK Poprad: „Ja by som to zhodnotil, že sa potvrdilo pravidlo, že viesť 2:0 je najhoršie vedenie. Hrá sa o to, kto dá ten tretí gól, ale dali ho Košice. Tiež rozhodli aj presilovky, tie sme hrali zase zle. Košice si potom počkali aj na kontry a nás za naše chyby potrestali.“

Peter Bartoš, asistent trénera HC Košice: „Nevyšiel nám úvod, v prvých siedmich minútach sme dostali dva góly. Od druhej tretiny sme zápas začali hrať dobre. Duel ovplyvnili presilovky 5 na 3, my sme ich využili. Potom sme hrali zodpovedne a dobre, podržal nás aj brankár.“

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM