Monika Vengrínová Rôzne

Keď sa merať cestu rozhodne oplatí: 5 dedín pri Poprade, do ktorých by ste mali zavítať

Dediny okolo nášho mesta skrývajú všakovaké známe i menej známe zaujímavosti, ktoré sa rozhodne oplatí vidieť na vlastné oči. A vyraziť si na výlet, trochu zmeniť prostredie i vyvetrať si hlavu. Tu je 5 tipov z našej redakcie...

Ilustračný obrázok k článku Keď sa merať cestu rozhodne oplatí: 5 dedín pri Poprade, do ktorých by ste mali zavítať
Zdroj: TASR

Pôvodné drevenice a stodoly

Malebná tatranská obec Štrba by rozhodne nemala uniknúť pozornosti turistov. Pýši sa pôvodnými drevenicami a stodolami, pričom naraziť tu môžete i na pôvodnú zrubovú dreveničku, ktorá bola vyhlásená za národnú kultúrnu pamiatku. Pri návšteve nevynechajte zaniknutú stredovekú osadu Hrachovisko a Šoldov s kamenným krížom z roku 1667 a ďalšími päťdesiatimi vykopávkami a dokumentmi. Ochutnajte aj tradičné štrbské krúpy, ktoré sa tu vyrábajú od roku 1929 alebo si urobte výlet na Štrbské Pleso zubačkou.

Sedem lyžiarskych stredísk

Rázovitá obec Ždiar patrí medzi klenoty Slovenska, ba dokonca i Európy. Vyznačuje sa ľudovou architektúrou a goralským osídlením. Okrem siedmich lyžiarskych stredísk tu nájdete aj bikepark Sun Bachledova a viacero náučných chodníkov. Napríklad ten do Monkovej doliny nachádzajúci sa pod Širokým sedlom medzi Hlúpym a Ždiarskou vidlou. Pri návšteve tiež určite nevynechajte múzeum Ždiarsky dom, kde uvidíte tradičný ľudový odev, obliekanie do kroja, Ždiarsku svadbu a nechýbajú ani animácie s deťmi.

Biofarma s ukážkami výroby

Liptovská Teplička sa v roku 2007 stala Dedinou roka, o rok neskôr víťazom Európskej súťaže a naposledy v roku 2014 získala i cenu za krajinu. Návštevníkom má skutočne čo ponúknuť. Okrem turistických chodníkov, tu nájdete i pôvodné ľudové zruby, kováčsku dielňu, stovky pôvodných stodôl a unikátne zemiakové pivničky. Nachádza sa tu i pracovisko TANAPu s malou expozíciou o krajine a Považskej lesnej železnici. Pri návšteve tejto krásnej dediny nevynechajte ani Teplickú izbu s výstavou fotografii o Tepličke a Teplický dom – pôvodne zariadenú chalúpku s typickou pecou a iným tradičným vybavením domácnosti horského roľníka. Pozrieť si tu môžete i ukážku a spracovanie ľanu. A ak obľubujete bio potraviny na tunajšej biofarme si prídete na svoje. Predajú vám tu výrobky z ovčieho a kravského mlieka, hovädzie a jahňacie mäso. Nechýbajú ani ukážky výroby výrobkov. A pri prechádzke dedinou možno stretnete aj ženy oblečené v krojoch či konské povozy a začujete stále používané teplické nárečie.

Nikdy nezamŕzajúce miesto

Obec, ktorá sa nazýva i strechou dvoch morí. Hovorí sa tak streche na Kostole sv. Mikuláša, ktorá je povestná tým, že voda, ktorá spadne na jednu polovicu strechy je zvodmi zvedená do Šuňavaského potoka, ktorý sa vlieva do Váhu, ten do Dunaja a tieto vody napokon ústia do Čierneho mora. Naopak, voda z druhej časti strechy je zvedená do potoka Lopušná, ktorý sa vlieva do rieky Poprad, ten do Dunajca a potom do Visly, ktorá končí v Baltickom mori. Aj na Šuňave nájdete tiež biofarmu. Unikátna je tým, že sprevádzkovala na Slovensku prvý mliečny automat, ktorý však už nefunguje. Nachádza sa tu i nikdy nezamŕzajúce miesto, kam kedysi ženy chodili prať. Toto miesto s ľadovou vodou, ktorú sa oplatí ísť vyskúšať sa v šuňavskom nárečí nazýva Rinvička. No a nakoľko Šuňava leží mimo hlavných cestných ťahov, podarilo sa tu zachovať kus panenskej prírody, ktorá je čoraz častejšie vyhľadávanou turistami a hubármi.

Kaštieľ, kúpele i zimné radovánky

Najmä milovníci zimných športov si obľúbia dedinku Lučivná, kde sa nachádza SnowPark. Okrem tradičného a večerného lyžovania si tu môžete požičať i snežné skútre alebo vyskúšať jazdu na gumových kolesách – snowtubing. V obci sa nachádzajú aj klimatické kúpele, ktoré poskytujú kúpeľnú liečbu deťom s ochoreniami dýchacích ciest. Lučivná je ideálna na turistiku, v rámci ktorej môžete navštíviť i cintorín, kde je pochovaný rod Sakmáry-Varadi. Ten kedysi patril ku kaštieľu a zachoval sa do dnešných čias. Kaštieľ v Lučivnej pochádza zo 17.storočia, prestavaný však bol na hotel.

Čítajte tiež:

Naše okolie skrýva množstvo zaujímavostí: Pikošky z obcí pri Poprade, o ktorých vie málokto

15 rýchlych otázok vám ukáže, či dobre poznáte dedinky v okolí Popradu

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM