Martin Sýkora Samospráva

Kežmarčania ukázali svetu, ako na to: Seniori si postavili ihrisko

Kežmarskí seniori majú od pondelka miesto na rôzne hry ako je petang, kriket, ruské kolky, šípky a ďalšie. Nevyužitý priestor budú užívať na športové aktivity.

Ilustračný obrázok k článku Kežmarčania ukázali svetu, ako na to: Seniori si postavili ihrisko
Zdroj: Dnes24.sk

Hoci im už vek nedovolí zapájať sa do masívnych športov, petang či kriket si vo svojom voľnom čase zahrajú veľmi radi. Športy, ktoré väčšina mladých dnes nepoznajú, sa stali obľúbenými pre členov klubov dôchodcov až natoľko, že si chceli postaviť vlastné ihrisko.

Seniori si ihrisko postavili svojpomocne

Primátor mesta Ján Ferenčák slávnostne prestrihol pásku na športovisku, ktoré si dôchodcovia svojpomocne postavili. „Mesto dalo k dispozícií nevyužitý priestor, ktorý by mohol slúžiť práve pobytu vonku. Podporil som nielen myšlienku, ale prišiel som aj na brigádu s tým, že si aj veľmi rád neskôr zašportujem. Je dôležité, že sa majú seniori kde stretávať a športovať. Ihrisko bolo vybudované bez špeciálnej finančnej pomoci, čo je dnes veľká rarita. Ide o príklad toho, ako sa spoločným prispením a zanietením dajú veci budovať,“ uviedol primátor Ferenčák. Členovia a členky sa tejto novinke potešili. Niektorí sú aj vo vyššom veku športovcami duchom aj telom.

„Budeme chodiť pravidelne hrať, už sme aj súťažili. Boli sme si petang vyskúšať v Prešove. Veľmi sa nám to zapáčilo a máme už aj niekoľko medailí," prezradila Alžbeta Vaverčáková a sľúbila, že trénovať budú pilne.

Najradšej hrajú mladými zabudnuté hry

Autorom myšlienky vytvorenia športového ihriska je Pavol Novotný. Inšpirovaný klubmi z iných miest sa minulý rok spolu s vedúcou kežmarského Klubu dôchodcov Soňou Hornyakovou pustili do príprav. „Takéto športovisko som už chcel tri, či štyri roky. Chcel som využiť voľný priestor na trávenie voľného času pre nás, dôchodcov," povedal Novotný a dodal, že „dnes si tu môžete zahrať petang, kriket, ruské kolky, šípky, basketbal, či mini futbal.“ Do budúcna plánujú toto miesto rozširovať o minigolf, prípadne golf a zapojiť sa do seniorských turnajov s okolitými a vzdialenejšími mestami.

PREČÍTAJTE SI AJ: Kežmarok žil remeslami: Tisíce ľudí a slávna história

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM