Peter Handzuš Kultúra

Kežmarok žil remeslom a umením. Festivalovým kráľom sa stal povrazník Ján Svatík

Tisíce návštevníkov prilákal víkendový medzinárodný festival Európske ľudové remeslo, ktorý sa dnes skončil v Kežmarku.

Ilustračný obrázok k článku Kežmarok žil remeslom a umením. Festivalovým kráľom sa stal povrazník Ján Svatík
Zdroj: Webnoviny.sk

Počas troch dní na ňom predviedlo svoje umenie vyše 200 remeselníkov, ako aj početné folklórne, divadelné a tanečné súbory, či skupiny historického šermu. Hlavnými cechmi v poradí už 23. ročníka festivalu boli cechy zlatníctva a zámočníctva.

Podujatie dnes vyvrcholilo vyhlásením tohtoročného kráľa remesiel, ktorým sa stal majster vo výrobe povrazov Ján Svatík z obce Hradište pod Vrátnom. Organizátori ho označili za najoriginálnejšieho a najlepšieho remeselníka. Na tróne tak po roku vystriedal výrobcu fujár Michala Fila z Banskej Bystrice. Ako uviedol riaditeľ festivalu Igor Kredátus, výber kráľa remesiel sa robí aj podľa toho, koľko ľudí dokáže osloviť a zaujať pri predvádzaní svojho remesla.

Do Kežmarku prišlo cez 40 tisíc návštevníkov

Festival mal podľa Kredátusa úspešný priebeh, po piatku a sobote, keď bolo zamračené, dnes podujatiu viac prialo počasie. „Predpokladám, že okolo tých 40 000 – 42 000 ľudí tu bolo. Aj tohtoročná návštevnosť svedčí o tom, že festival má svoju tradíciu, a pevne verím, že bude mať aj ďalšie svoje pokračovanie,“ povedal.

Hlavným priestorom festivalu bolo Hlavné a Hradné námestie a nádvorie hradu. Návštevníci mohli vidieť tradičnú výrobu z dreva, slamy, kože, textilu, kovu, skla, či hliny. Svoje umenie predstavili šperkári, zlatníci, výrobcovia hračiek, topánok, drevených šindľov, hudobných nástrojov, sklených výrobkov, papiera alebo nožov. Zastúpenie mali okrem Slovenska aj remeselníci a umelci z Česka, Ukrajiny, Srbska, Holandska, Bulharska, Ruska, Lotyšska, Nemecka, Poľska, Maďarska, Litvy, Estónska či Španielska.

O zábavu sa postaralo 850 účinkujúcich

Remeselnícku výrobu dopĺňali hrané rozprávky na nádvorí hradu, ako aj folklórne predstavenia na troch javiskách. Celkovo sa predstavilo takmer 850 účinkujúcich a 19 folklórnych súborov, z toho desať zo zahraničia.

Program festivalu začal v piatok popoludní spoločným sprievodom mestom a historickým dobíjaním hradieb, na otvorenie zavítal aj prezident SR Ivan Gašparovič. V sobotu časť návštevníkov privážal do Kežmarku historický vlak ťahaným parným rušňom.

Kežmarok žil remeslom a umením. Festivalovým kráľom sa stal povrazník Ján Svatík
13
Galéria
Zdroj: Webnoviny.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM