Martin Sýkora Správy

Kežmarská radnica chce postupne zrevitalizovať celé sídlisko Sever

Podtatranci majú v úmysle postupne dvíhať úroveň života svojich obyvateľov. Mesto Kežmarok plánuje v tomto roku pokračovať v revitalizácii sídliska Sever.

Ilustračný obrázok k článku Kežmarská radnica chce postupne zrevitalizovať celé sídlisko Sever
Zdroj: Dnes24.sk

Primátor Ján Ferenčák na štvrtkovej tlačovej konferencii informoval, že jednou z častí rozsiahleho projektu je aj výmena mosta spojená s rekonštrukciou priľahlých komunikácií.

„Táto časť projektu má hodnotu 340 000 eur, pôvodný most bol zbúraný, aby sme zvýšili kapacitu prietoku tohto mostného spojenia z pôvodných 90 metrov kubických vody na 150 metrov kubických. Zachovali sme výškové pomery, na dokončení mosta sa v súčasnosti ešte pracuje,“ priblížil Ferenčák. Na sídlisku dôjde aj k rekonštrukcii cestnej komunikácie, ktorá vedie popod les, a chodníka, ktorý je vedľa nej.

„Pristúpili sme na tomto sídlisku aj k rekonštrukcii sietí v komplexnejšom rozmere. Začali sme s prípravou projektu na výmenu rozvodov cez mestskú spoločnosť Spravbytherm, kde v dvoch etapách plánujeme kompletne vymeniť rozvody tepla aj teplej vody. Prvú etapu sme už ukončili, bola na úrovni okolo 350 000 eur, tento rok ideme do druhej, ktorá má hodnotu zhruba 420 000 eur. V súvislosti s výmenou vodovodov sme oslovili Podtatranskú vodárenskú spoločnosť, ktorá vlani doplnila hlavný prívod vodovodu na sídlisko a teraz prebieha výmena technológie na dodávku pitnej vody, ktorá bude pokračovať v jarných mesiacoch,“ zdôraznil Ferenčák.

Zdroj: TASR

Mesto má podaný projekt na revitalizáciu vnútrobloku tohto sídliska vo výške 530 000 eur z Integrovaného regionálneho operačného programu. Ten počíta s úplnou revitalizáciou priestoru medzi bytovkami. „Budú tam detské ihriská, vodné prvky, nové verejné osvetlenie, chodníky atď.,“ vymenoval Ferenčák. Radnica má zároveň v pláne budovu pôvodnej škôlky na sídlisku Sever poskytnúť na novú bytovú, prípadne polyfunkčnú výstavbu developerovi, ktorý by mal o to záujem. „Ďalšou investíciou je cyklochodník, ktorý bude pokračovať od čističky, cez celé sídlisko v plnej šírke až k mostu, ktorý sa teraz rekonštruuje,“ upozornil primátor s tým, že na výstavbu trasy sa mesto uchádza o pridelenie finančných prostriedkov z fondov Európskej únie v rámci poľsko-slovenskej spolupráce. Cieľom samosprávy je postupne zrevitalizovať celé sídlisko Sever.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM