Peter Handzuš Hokej

KHL je pre Girouxa výzvou. V AHL už dosiahol všetko

Káder vlaňajšieho štvrťfinalistu KHL lotyšského Dinama Riga prešiel v letnej prestávke viacerými zmenami a v tíme zverencov fínskeho kouča Pekku Rautakallia nájdeme viacero zaujímavých mien známych spoza mora. Medzi nimi i produktívny kanadský útoční

V sobotu už hájil farby Dinama pri výhre nad bratislavským Slovanom (3:2sn). „Je dobré, že sme získali prvé víťazstvo v sezóne. V Prahe nám ušlo iba o chlp, no so Slovanom to vyšlo,“ tešil sa bezprostredne po odchode z ľadu. Vo štvrtok Riga nestačila na Lev, no dva body so slovenským zástupcom sú o to cennejšie.

„Častá streľba zohrala veľkú úlohu v tom, že sme duel dotiahli až do predĺženia a samostatných nájazdov. Odohrali sme dosť kvalitný zápas.“ Dinamo pritom viedlo už od desiatej sekundy, keď bleskovým gólom otvoril strelecký účet Lotyšov Indrasis. Bližňák potom síce vyrovnal, no po Karsumsovom góle v 38. minúte mali Lotyši znovu všetko vo svojich rukách.

S akými pokynmi išli z kabín do tretej časti? „Držať sa herného plánu, veľa strieľať, ale najmä neurobiť nič šialené a hrať jednoducho,“ prezradil Giroux, ktorého o to viac mrzel inkasovaný gól pár minút pred koncom. Nebyť neho, Dinamo mohlo v hlavnom meste Slovenska bodovať naplno. „Bolo to ťažké. Keď vediete 5 minút pred koncom tretej časti, iste nechcete, aby vaše mužstvo išlo do predĺženia. Zareagovali sme však dobre a zvládli to.“

[color=#cc0000]­[size=14]Kým v AHL hviezdil, v NHL si ho nevšímali[/si­ze][/color] Pre kanadského útočníka je angažmán v Rige prvým v Európe. Zo zámoria prichádza s vizitkou enormne produktívneho hráča. V nižšej zámorskej AHL strelil počas jedenástich sezón výsostných 420 gólov!

V KHL zatiaľ strelecky mlčí, i v predĺžení duelu so Slovanom sa zoči voči brankárovi Janusovi nepresadil. „Prišiel som s cieľom pomôcť tímu ofenzívne. V prvých dvoch zápasoch som šance mal, no góly zatiaľ neprichádzajú. Najmä v stretnutí so Slovanom sme si ich vytvorili viacero a to je dobrý signál do ďalších bojov,“ mieni Giroux, ktorý odohral i 48 zápasov v najprestížnej­šej NHL.

** „Nadišiel čas na zmenu. Dlho som hrával v AHL, okúsil som aj NHL, no pre môj štýl hry je tento prestup lepším krokom. Je to výzva.“** Giroux patril každý rok k najlepším hráčom AHL, dvakrát vyhral i Calderov Pohár.

V NHL poriadnu šancu nikdy nedostal. „Prečo tomu tak bolo je skôr otázka na generálnych manažérov (úsmev). Vždy, keď ma povolali som hral dobre, nikdy ma neposlali na farmu preto, že by som nebodoval. No v NHL dávajú v prvých dvoch útokoch príležitosť najmä hráčom s veľkými kontraktmi a ja som takým nikdy nebol. Pre hráča s mojim štýlom hry sa už potom inde miesto nenašlo,“ vysvetľoval Giroux, ktorý v zámorí vystriedal dresy Washingtonu, Edmontonu a Columbusu.

„V treťom, či štvrtom útoku je potom zložitejšie zbierať body a ukázať kompetentným, že sa mýlia. Uplynulé roky boli pre mňa v tomto veľmi náročné. Mojou vysnívanou NHL je však teraz KHL,“ prezradil. A v čom je ruská súťaž odlišná od zámorského hokeja. „Oveľa viac sa korčuľuje,“ neváhal s odpoveďou Giroux „Viac sa forčekuje, celkovo sú hráči viac v pohybe – aspoň z toho, čo som v prvých zápasoch odpozoroval,“ dodal na záver Kanaďan.

Poprad24/Martin Žákovič Foto: dinamoriga.eu

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM