Monika Vengrínová Rôzne

Kino Tatran má znova ožiť: Prvé filmy by sme si v ňom mohli pozrieť už na jeseň

Na prvom tohtoročnom Mestskom zastupiteľstve mesta Poprad jeho poslanci schválili zámer na digitalizáciu kina Tatran. Prvé filmy by sme si tak v ňom mohli pozrieť už na jeseň tohto roka.

Ilustračný obrázok k článku Kino Tatran má znova ožiť: Prvé filmy by sme si v ňom mohli pozrieť už na jeseň
Zdroj: TASR

Audiovizuálny fond za štyri roky schválil 93 projektov na digitalizáciu kín. Zdroje z fondu budú tento rok pravdepodobne tými poslednými. Uchádzať sa o ne chce aj popradská samospráva, a to ešte v aktuálnom termíne do 16. marca tohto roka. Podmienkou je, aby premietané filmy boli z 20-tich percent európskej produkcie a tiež nepretržitá prevádzka kina po dobu piatich rokov.

„Podľa predbežných rozpočtov je na digitalizáciu nášho kina potrebných približne 100-tisíc eur, pričom dotácia z Audiovizuálneho fondu môže byť až do výšky 50%,“ uviedol prvý viceprimátor mesta Poprad Igor Wzoš. Na základe odborných posúdení a z dôvodu zabezpečenia vyššej atraktívnosti a teda i konkurencies­chopnosti mestského kina Tatran je zámerom uskutočniť digitalizáciu tak, aby bolo možné premietať ako 2D tak i 3D filmy.

„Kino je v mimoriadne zachovalom stave tak, ako keby sa v ňom prestalo premietať len včera. Pevne verím, že v priebehu pol roka by sa dalo všetko stihnúť tak, aby sme na jeseň mohli privítať návštevníkov prvého predstavenia,“ doplnil Wzoš. Kino Tatran ukončilo svoju prevádzku v júli 2011 z dôvodu klesajúcej návštevnosti a prehlbujúcej sa finančnej straty pri prevádzke.

Samospráva si uvedomuje, že prevádzkovanie kina nebude ziskovou záležitosťou. „Kino je vážna kultúrna inštitúcia. Knižnice a galérie tiež nerušíme len preto, že nie sú ziskové. Náš zámer je taký, že zvažujeme ďalšie možnosti okolo samotnej budovy a chceme urobiť takú synergiu, aby subjekt, ktorý tam vznikne, odčerpával z mesta čo najmenej zdrojov,“ dodal Wzoš s tým, že kino chcú využívať i ako kongresovú sálu, či na rôzne iné akcie alebo premietanie záznamov rôznych svetových koncertov a podobne.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM