Peter Handzuš Kultúra

Kino v Kežmarku digitalizujú. Premietať začne ešte pred Vianocami

V mestskom kine Iskra v Kežmarku vrcholia v týchto dňoch práce na digitalizácii. Tie sa začali v pondelok, samotná príprava na digitalizáciu však podľa vedúcej kina Oľgy Semanovej trvala takmer dva roky.

Ilustračný obrázok k článku Kino v Kežmarku digitalizujú. Premietať začne ešte pred Vianocami
Foto: Monika Földešiová

„Oznámili nám, že filmy na 35-milimetrových pásoch budú končiť. Mesto nám prisľúbilo, že digitalizáciu zafinancuje, vypracovali sme projekt a zaslali ho na Audiovizuálny fond. Minulý rok nám projekt neprešiel, tento rok sme už boli úspešní, keďže sa nám podarilo urobiť na vlastné náklady nový zvuk,“ vysvetlila Semanová.

Stavili na kvalitu

Z Audiovizuálneho fondu SR získalo kino polovicu finančných prostriedkov na 2D projektor, ktorého cena je približne 50.000 eur. Ďalších 25.000 eur stojí 3D projekcia, celková digitalizácia kina bola teda vysúťažená na 75.000 eur. „Z rozpočtu mesta bolo vyčlenených 115.000 eur, zvyšné prostriedky chceme použiť na prerobenie sociálnych zariadení a v budúcom roku by sme chceli meniť sedačky,“ dodala Semanová.

Na Slovensku sa podľa nej ceny digitalizácie držia dosť vysoko, preto sa obrátili na českú firmu, ktorá má s procesom obnovy pomerne veľké skúsenosti. Technológia, ktorú v kežmarskom kine inštalovali, je momentálne najnovšia na trhu.

„Ostatné multiplexy budú na túto technológiu prechádzať až na budúci rok. Systém má raz také rozlíšenie ako štandard, vďaka čomu je kvalitnejší obraz aj zvuk,“ vysvetlila Semanová. Na budúci týždeň by mali v kine nainštalovať aj nové, strieborné plátno, ktoré bude väčšie a vďaka nemu bude aj nižšia spotreba elektrickej energie a svetla.

Premietať začnú pred Vianocami

Prvé premietanie po obnove by malo byť 21. decembra, diváci pravdepodobne uvidia film nádejného kežmarského režiséra Stanislava Griguša To len zachraňujem svet. Priemerná návštevnosť kežmarského kina sa pohybuje na úrovni 60 divákov na predstavenie, Semanová predpokladá, že hoci sa po digitalizácii zvýšia ceny približne o 1,5 eura, vzrastie aj počet divákov.

„Momentálne je potrebná dotácia z mesta na prevádzku kina, predpokladáme, že sa nám touto digitalizáciou znížia náklady,“ dodala. Kino pripravuje rodinné balíčky a akciové ceny pre deti, ceny vo filmovom klube sa však meniť nebudú.

Kapacita kina je 250 miest, po inštalovaní nových sedačiek sa však zníži na 180 miest. Pokiaľ však bude záujem zo strany divákov, premietať sa bude viackrát. Kežmarské kino má už viac ako 70 rokov, od roku 1992 je pod správou mesta.

Jedna stará premietačka ostáva

Z digitalizácie kina sa teší aj miestny filmový klub, keďže bez modernizácie by neprežil, hoci majú relatívne peknú návštevnosť. Jedna kotúčová premietačka 35-milimetrových filmov tu však ostáva. „Klubové filmy môžeme brať z archívu slovenskej asociácie filmových klubov, sú to staršie filmy, klasiky, ktoré sú stále na 35-milimetrových filmov,“ vysvetlil vedúci filmového klubu v Kežmarku Boris Švirloch.

Staré filmy premietajú v meste vždy v pondelok, priemerná návštevnosť je 25 divákov. Prvé digitálne premietanie vo filmovom klube bude 7. januára, pôjde o slovensko-český film Až do mesta Aš aj s osobnou účasťou režisérky Ivety Grófovej.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM