Martin Sýkora Správy

Klasický tatranský deň: Volanie o pomoc, transport na chatu a zásah vrtuľníka

Chvíľkové poľavenie v koncentrácii a nešťastie je na svete. Poliak nešťastne spadol pri Sivých plesách, zranený turista skončil v popradskej nemocnici.

Ilustračný obrázok k článku Klasický tatranský deň: Volanie o pomoc, transport na chatu a zásah vrtuľníka
Zdroj: Facebook/Horská záchranná služba

V utorok v popoludňajších hodinách prijala Horská záchranná služba žiadosť o pomoc pre turistu poľskej národnosti. Na turistickom chodníku pri Sivých plesách vo Vysokých Tatrách si pádom poranil dolnú končatinu a nedokázal samostatne pokračovať.

Vrtuľník nemohol zasiahnuť okamžite

„O súčinnosť bola požiadaná posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby (VZZS), no podmienky na letecký zásah neboli priaznivé. Zranenému odišli na pomoc záchranári Horskej záchrannej služby (HZS) z Oblastného strediska Vysoké Tatry, ktorí po príchode na miesto nehody poskytli 30–ročnému mužovi neodkladnú zdravotnú starostlivosť a po nabalení začali s transportom,“ informovali horskí záchranári prostredníctvom operačného dispečingu.

PREČÍTAJTE SI AJ: Tragický víkend: Zlomeniny na túrach, nehody na bicykloch a zavalený jaskyniar

Na druhý pokus helikoptéra odletela

Medzitým sa zlepšili podmienky pre nasadenie leteckej techniky, preto bola posádka VZZS požiadaná o súčinnosť opäť. V lokalite Zbojníckej kopy bol turista po medzipristátí vrtuľníka naložený na palubu a transportovaný do popradskej nemocnice. Záchranári HZS sa vrátili na základňu krátko po 21:00 hodine.

PREČÍTAJTE SI AJ: Víkend v duchu záchranných akcií: Tatry skúšali najmä zahraničných návštevníkov

HZS transport Sivé plesá
3
Galéria
Zdroj: Facebook/Horská záchranná služba
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM