Rôzne

Klobúk dole: Tatranský ľadový dóm sa stal top atrakciou. Zožal úspech, aký nečakal nikto!

Návštevnosť Tatranského ľadového dómu na Hrebienku vo Vysokých Tatrách bola počas tejto zimnej sezóny dvakrát vyššia ako vlani. Stal sa top atrakciou zrejme na celom Slovensku, dokonca sa o ňom písalo i v zahraničí. A budúcu sezónu vyrastie znova.

Ilustračný obrázok k článku Klobúk dole: Tatranský ľadový dóm sa stal top atrakciou. Zožal úspech, aký nečakal nikto!
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

Výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Vysoké Tatry Lenka Maťašovská potvrdila, že pod zvýšenú návštevnosť sa podpísalo predovšetkým lepšie zimné počasie. „Sme veľmi milo prekvapení, keďže sme nečakali, že úspech ľadového dómu bude až taký veľký,“ konštatovala.

Vlani bolo ľadové kráľovstvo na Hrebienku otvorené 83 dní, počas ktorých si ho prišlo pozrieť 100 tisíc návštevníkov. Tento rok bol dóm sprístupnený verejnosti od 18. decembra 111 dní a umelecké dielo Františka Báleka a jeho kolegov videlo 217 tisíc turistov. Niektorí sa k nemu až do utorka (7.4.) dostali pešo po turistickom chodníku, iní zvolili pozemnú lanovku.*** „Pôvodne sme sa chceli dostať na hranicu 150 tisíc návštevníkov, toto číslo sme prekonali už na konci februára. Tatranský ľadový dóm sa tak stal top atrakciou nielen Vysokých Tatier, ale určite aj v rámci Slovenska. Písalo sa o ňom aj v zahraničí,“*** zdôraznila Maťašovská.

Počas celej zimnej sezóny sa v ľadovom chráme každú nedeľu konali v spolupráci s Divadlom Nová scéna muzikálové predstavenia, okrem toho si mohli návštevníci vypočuť aj rôzne koncerty. K zvýšenej návštevnosti prispelo aj podujatie Tatry Ice Master, počas ktorého na Hrebienku pribudli ďalšie ľadové sochy. 

„Tatranský ľadový dóm vyrastie aj na budúcu sezónu, chceme ho otvoriť už 1. decembra, aby bol k dispozícii ešte dlhšie. Prídeme s niekoľkými novinkami, ten vnútorný koncept bude úplne iný ako teraz, keď ho oživili farebné fresky. Chceme ísť do iného štýlu, možno to bude gotika alebo renesancia, určite turistov prekvapíme niečím novým,“ dodala Maťašovská. Aj o rok bude ľadový chrám na Hrebienku, kde sú ideálne podmienky na jeho postavenie, keďže tam nie je taký lyžiarsky ruch ako napr. v Tatranskej Lomnici či na Štrbskom Plese. Jeho výhodami sú aj dostupnosť vďaka pozemnej lanovej dráhe, blízkosť niekoľkých tatranských chát i sánkarská dráha.

Tatranský ľadový dóm navrhol a spolu so svojimi kolegami aj postavil český sochár František Bálek z 380 blokov belgického ľadu. Trvalo im to 13 dní a ľadové kráľovstvo mohli viac ako tri mesiace obdivovať návštevníci aj vďaka kvalitnému chladeniu a prekrytiu. Tesári do neho zakomponovali napr. farebné fresky a sochy s tatranskými motívmi. Atrakcia prispela k zvýšenej návštevnosti tejto časti regiónu a zároveň i k väčšiemu počtu pasažierov prepravených pozemnou lanovkou. „Za obdobie od 18. decembra 2014 do 31. marca 2015 stúpla jej vyťaženosť oproti rovnakému obdobiu o rok skôr o cca 50 percent. Je to kvôli lepšiemu počasiu, ale aj vďaka tomu, že sochy po Tatry Ice Master sa udržali aj po skončení podujatia. Zároveň sme prevádzku lanovky prispôsobili otváracím hodinám v Tatranskom ľadovom dóme,“ uzavrela hovorkyňa spoločnosti Tatry Mountain Resorts Zuzana Fabianová. 

Čítajte tiež:

Nádhera na Hrebienku: Ľad sa premenil na sochy, pozrite si galériu!

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM