Martin Sýkora Rôzne

Koniec vyvolených a exkluzitivty: Nový návštevný poriadok Slovenského raja

Správa Národného parku (NP) Slovenský raj pripravuje nový návštevný poriadok parku. Jeho pracovnú verziu zverejnila na pripomienkovanie na svojej webstránke.

Ilustračný obrázok k článku Koniec vyvolených a exkluzitivty: Nový návštevný poriadok Slovenského raja
Zdroj: TASR

Zmenili sa hranice parku

Na pracovnú konferenciu pozvali vlastníkov lesov, pozemkov, poľnohospodárskej pôdy, zástupcov samosprávy, štátnej správy, ako aj podnikateľov v cestovnom ruchu, ktorí sa zaoberali prípravou spomínaného návštevného poriadku.

„Chceme predložiť dokument, ktorý bude dohodnutý, podľa možnosti bez rozporov. Možno aj to sa podarí. Chceme hlavne otvorene a transparentne ponúknuť možnosť každému, kto sa cíti povolaný k tomu niečo povedať,“ uviedol riaditeľ Správy Národného parku Slovenský raj Tomáš Dražil.

Zmena návštevného poriadku je podľa neho potrebná z dôvodu zonácie, keďže sa zmenili hranice parku, ako aj ochranného pásma.

40 rokov neprístupná oblasť otvorila náruč: Slovenský raj ponúka legendu
13
Galéria
Zdroj: TASR

Koniec exkluzivity

Druhý dôvod súvisí s novými aktivitami zo strany turistov, ktoré doteraz neboli súčasťou návštevného poriadku.

„Napríklad máme cez výnimky vyriešených viacero skál a ľadopádov na lezenie. Dozrel čas, čo je najväčšia zmena v poriadku, že ponúkame širokej verejnosti participáciu alebo účasť aktívne na tých aktivitách. Kým doteraz na jednotlivé špecifické aktivity, ako napríklad lezenie alebo turistiku na koňoch, mal iba vybraný okruh záujemcov udelenú výnimku cez úrady. My teraz tento systém úplne meníme a otvárame ako keby trasy pre kone, skaly dostupné pre verejnosť bez toho, aby mali niektoré subjekty exkluzivitu, že môžu iba oni, iní nie,“ vysvetlil Dražil.

Rozdiel medzi pôvodným, 11 rokov starým návštevným poriadkom a novým je podľa predsedníčky Oblastnej organizácie cestovného ruchu Slovenský raj & Spiš Zuzany Záborskej v postavení na novej filozofii. „Berieme do úvahy tri hlavné piliere vnímania toho územia. Prvý je ten, že vnímame Slovenský raj ako územie, kde sa býva, žije a pracuje, a to už berie návštevný poriadok do úvahy. Druhý pilier je o tom, že je to chránené územie a tretí, že je to turistická destinácia. Aj tá filozofia prístupu je nová. Prešla určitá časová dekáda a je potrebné to celé oživiť a osloviť aj nášho klienta,“ povedala s tým, že je potrebné riešiť i alternatívne formy dopravy do Slovenského raja.

Ľadopád Šikľavá skala
10
Galéria
Zdroj: TASR

Nový poriadok zatiaľ iba v Slovenskom raji

Nový návštevný poriadok umožní podľa generálneho riaditeľa sekcie ochrany prírody Ministerstva životného prostredia SR Rastislava Rybaniča návštevníkom využiť potenciál rekreácie v rámci parku.

„Tieto pozitívne skúsenosti chceme využiť aj pri iných chránených územiach v rámci Slovenska,“ skonštatoval Rybanič.

NP Slovenský raj je jediným na Slovensku, ktorý vypracúva nový návštevný poriadok. „Cieľom je vyjednať stav platný na dlhšie obdobie, aspoň päť alebo desať rokov. Nechceme prax ďalších čiastkových výnimiek pre jednotlivé aktivity,“ dodal Dražil s tým, že materiál by mal začať platiť od konca tohto alebo začiatku budúceho roka.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM