Monika Gécziová Kultúra

Krása slovenského folklóru v podaní detí: DFS Venček oslávil tridsiatku, FOTO+VIDEO

Tridsiate narodeniny oslávil Detský folklórny súbor Venček skutočne vo veľkom štýle. V galaprograme vystúpilo 104 detí, hľadisko praskalo vo švíkoch.

Zdroj: Dnes24.sk

Detský folklórny súbor Venček Poprad začal svoju históriu písať v roku 1989. Odvtedy pracuje na základnej škole na ulici Jarná a zachováva ľudové tradície z oblasti východného Slovenska.

V tomto roku súbor oslavuje svoje okrúhle výročie. Tridsať rokov od založenia súboru jeho súčasní i bývalí členovia oslávili galaprogramom, ktorý sa konal v nedeľu 24. februára v Dome kultúry v Poprade.

104 detí od najmenších, z ktorých niektoré nemali ešte ani päť rokov, cez stredných až po najstarších – 18–19 ročných súčasných i bývalých tanečníkov, spevákov a hudobníkov súboru predviedlo choreografie tancov z regiónov Spiš, Šariš a Zemplín.

Predstavené tiež boli ľudové remeslá a zvyklosti, ako jarné chorovody, vynášanie moreny, olievačka, či koledovanie. Nechýbal ani hosť programu, ktorou bola Ľudová hudba Branisko zo Spišského Podhradia.

„Program vyšiel podľa plánu. Síce bol pre deti náročný, nakoľko trval až dve hodiny a ony sa tešili na záverečnú tortu, ale nakoniec sa dočkali,“ usmieva sa zakladateľka a vedúca DFS Venček Mária Baranová s tým, že hľadisko bolo úplne plné a aby svoje deti mohli vidieť všetci rodičia či starí rodičia, niektorí prišli už deň vopred na generálku.

„K tej okrúhlej tridsiatke by som nám popriala, aby sa nám Venček ďalej rozvíjal. Sú tu veľmi dobré detičky a ak prídu noví členovia, nájdu si tu len dobrých kamarátov,“ dodala Baranová.

Detský folklórny súbor Venček Poprad - 30. narodeniny
95
Galéria
Foto: Peter Handzuš
Zdroj: poprad.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM