Monika Vengrínová Rôzne

Krásna akcia s tradíciou: V Tatrách sa bude pomáhať tým, ktorí to najviac potrebujú

Posledná augustová nedeľa patrí vo Vysokých Tatrách už tradične dobročinnosti. Centrum Tatranskej Lomnice v mestskom parku dnes ožije stovkami ľudí. Niekto príde s plnou peňaženkou, iní sa tešia na zábavu a nechýbajú ani tí, ktorí potrebujú pomocnú ruku. A práve o tom je Tatranská letná dražba.

Ilustračný obrázok k článku Krásna akcia s tradíciou: V Tatrách sa bude pomáhať tým, ktorí to najviac potrebujú

„Takmer všetky vydražené peniaze rozdelíme a odovzdáme hneď na mieste. Vďační sú najmä zdravotne hendikepovaní ľudí, ktorí sú radi, že im každoročne prispievame aj touto formou. Okrem nich peniaze idú aj školám, mládeži, športovým klubom, ale aj viacpočetným rodinám, ktoré nemajú vysoké príjmy,“ povedal primátor Vysokých Tatier Ján Mokoš, ktorý dražbu pripravuje a organizuje už jedenásty rok.

Tatranská letná dražba začala v roku 2005, len pár mesiacov po ničivej kalamite. V Starom Smokovci na parkovisku pri stanici mali vtedy Tatranci bojové podmienky. Pódium bol príves, neprialo v marci ani počasie – bolo 15 stupňov a poletoval sneh. Ale ľudia prišli, pomohli takto Tatrám, zabavili sa a chodia dodnes.

Súčasťou dražby je už tri roky i známy moderátor Slávo Jurko. „Má to svoju atmosféru, vyzerá to tu bombovo. Ceny sú vždy perfektné. Keď vidím vozíčkarov, tie rodiny… Dávam do toho všetko, aby sa vydražilo čo najviac,“ prezradil známy moderátor – zabávač, ktorý dve hodiny riadi dražbu priamo z pódia. Myšlienku spolupatričnosti a pomoci pochopili všetci. Licitujú sa zájazdy, pobyty, interiérové doplnky, biela technika, či náradie do záhrady.

Zohnať sponzorov a darcov nie je podľa primátora jednoduché. „Ale keď sa im vysvetlí, ako bude s výťažkom naložené, dajú sa zabezpečiť naozaj hodnotné predmety na draženie. Nie sú s tým veľké problémy, ale treba tomu venovať určitý čas,“ konštatuje so spokojným úsmevom.

Tatranská dražba je už tradične súčasťou záveru Tatranského kultúrneho leta a priláka do krásneho prostredia Tatrancov, turistov i cezpoľných. Očakáva sa účasť okolo tisíc návštevníkov. V rámci programu sa predstaví Samo Tomeček a skupina The Backwards.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM