Monika Vengrínová Rôzne

Krásne nebeské divadlo v OBRAZOCH: Pozrite si zábery čiastočného zatmenia Slnka nad Popradom

Zdalo sa vám, že sa dopoludnia nejako zatiahlo, obloha však bola bez mráčika? Na svedomí to malo čiastočné zatmenie Slnka. A takto ste ho mohli vidieť v Poprade.

Ilustračný obrázok k článku Krásne nebeské divadlo v OBRAZOCH: Pozrite si zábery čiastočného zatmenia Slnka nad Popradom
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

"Jarná rovnodennosť v tomto roku pripadá na dnešný deň, keď krátko pred polnocou Slnko vystúpi nad nebeský rovník a začne sa kalendárna a astronomická jar. Zhodou okolností práve v tento deň v dopoludňajších hodinách nastalo zatmenie Slnka, ktoré sme na Slovensku mohli pozorovať ako čiastočné. Naposledy sme mali možnosť vidieť čiastočné zatmenie pred štyrmi rokmi 4. januára 2011 a na ďalšiu dobrú šancu budeme čakať dlhých sedem a pol roka,“ informoval Július Koza z Astronomického ústavu (AÚ) Slovenskej akadémie vied (SAV) v Tatranskej Lomnici.

„Zatmenie u nás trvalo približne dve hodiny a 20 minút a v najväčšej fáze bolo zakryté približne dve tretiny priemeru slnečného disku, čo zodpovedá približne 60 percentám jeho plochy,“ doplnil Koza. V Poprade sme si nebeské divadlo mohli pozrieť v čase od 9:43, zatmenie dosiahlo maximum o 10:52 a skončilo sa o 12:03.

"Už pár krát to bolo, ale ja som to ešte nevidel, tak teraz som bol zvedavý. Je to len raz za čas, takže je to určite veľmi zaujímavé. Syn mi povedal, že cez pivovú fľašu mám pozerať, idem po ňu a pozriem ešte raz,“ smeje sa dôchodca Ján, ktorý si čiastočné zatmenie odbehol pozrieť od hrncov.

Na prechádzke s kočiarikom si divadlo pozrela aj mamička Majka: "Vychádzali sme z domu, keď sa začalo zaťahovať. Kým sme sa prechádzali, mala som pocit, že je čím ďalej tým väčšia tma. Je to nevšedné a zaujímavé. Som rada, že som to mala možnosť vidieť“.

„Zatmenie Slnka nastáva v čase okolo novu Mesiaca, keď sa Mesiac pri svojom orbitálnom pohybe okolo Zeme dostane do blízkosti spojnice Zem-Slnko. Vtedy tieň Mesiaca opíše na povrchu Zeme úzky pás, z ktorého je pozorovateľné úplné zatmenie. Z rozsiahlych oblastí okolo tohto pásu je zatmenie pozorovateľné iba ako čiastočné. Pri každom úplnom zatmení Slnka je možné pozorovať aj čiastočné. To však neplatí naopak,“ objasnil Koza s tým, že ďalšie zatmenie Slnka nastane 13. septembra 2015 a bude pozorovateľné iba ako čiastočné z Južnej Afriky, Madagaskaru a Antarktídy. Z územia súčasného Slovenska bolo úplné zatmenie Slnka pozorovateľné naposledy 8. júla 1842 a najbližšie nastane až v budúcom storočí, 7. októbra 2153.

To, ako sme zatmenie Slnka nad našim mestom zachytili mi, si môžete pozrieť v priloženej fotogalérii. Fotili ste zatmenie Slnka aj vy? Pošlite nám fotografie na vengrinova@global24.sk, radi ich zverejníme!

Podarila sa vám pekná fotka zo zatmenia? Súťaž!

zdroj: TASR, Dnes24

Čiastočné zatmenie slnka v Poprade
2
Galéria
Čiastočné zatmenie slnka v Poprade
15
Galéria
Foto: Radoslav Dudáš / Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM