Správy

Kryty civilnej obrany v Popradskom okrese: Akú majú kapacitu?

V prípade mimoriadnej udalosti slúžia na ukrytie ochranné stavby. Koľko ich máme v okrese Poprad a v akom sú stave?

Ilustračný obrázok k článku Kryty civilnej obrany v Popradskom okrese: Akú majú kapacitu?
Zdroj: TASR/Erika Ďurčová

Väčšina obyvateľov Slovenska má v súvislosti s vojnou na Ukrajine obavy o seba a svojich najbližších. Vyplýva to z on-line prieskumu na vzorke 1 000 respondentov, ktorý sa uskutočnil od 25. februára do 1. marca.

Výsledky prieskumu

Na otázku „Máte v súčasnej situácii, v súvislosti s vojnou na Ukrajine, obavy o seba a svojich najbližších?“ odpovedalo 40,6 percenta respondentov, že má veľké obavy, 40,2 percenta, že má trochu obavy, a iba 19,2 percenta respondentov uviedlo, že nemá obavy. Obavy pociťujú častejšie ženy. Respondenti, ktorí nesúhlasia s naším členstvom v NATO, odpovedajú častejšie, že obavy nemajú.

Až 77,5 percenta odpovedajúcich pociťuje obavy z ekonomickej krízy, z rozpútania svetovej vojny má obavy 72,6 percenta a z rozšírenia vojnového konfliktu na Ukrajine na Slovensko 68,7 percenta opýtaných. O niečo menšie obavy majú respondenti z príchodu utečencov v dôsledku útoku armády Ruskej federácie na Ukrajine (53,9 %).

Mohlo by vás zaujímať:

Bezpečná krajina

Pravdepodobnosť jadrového útoku na Slovensku je ale podľa Ministerstva vnútra Slovenskej republiky (MV SR) veľmi nízka.

„Slovenská republika je bezpečnou krajinou a členstvo v EÚ a NATO jej dáva istotu. Táto situácia je náročná pre všetkých, a to, čo si všetci najmenej želáme, sú v tejto chvíli hoaxy a neoverené informácie z pochybných zdrojov. Robíme všetko, čo je v našich možnostiach, aby sme vybavili obrovský dopyt po informáciách, a to nielen z našej krajiny,“ uviedla pre Dnes24.sk Júlia Andrejčíková z Tlačového odboru MV SR.

Koncepcia ochrany

Koncepcia kolektívnej ochrany obyvateľstva Slovenskej republiky ukrytím do roku 2010, ktorej cieľom bolo zabezpečenie ukrytia pre všetko obyvateľstvo diferencovane podľa kategorizácie územia (kategorizácia územia bola zrušená) sa ukázala ako nereálna najmä z hľadiska finančnej a organizačnej náročnosti jej realizácie. Dnes24 o tom informuje prednosta Okresného úradu Poprad Jozef Bednár.

Vývoj ukázal, že z hľadiska prebiehajúcich zmien bezpečnostných rizík, nebolo efektívne pokračovať v jej realizácii. Pozitívnym javom je udržiavanie súčasného stavu krytového fondu, s dôrazom na proces jeho majetkovoprávneho vysporiadania a dvojúčelového využívania,“ hovorí ďalej prednosta.

Kryty v okrese

Podľa informácií z Okresného úradu Poprad je súčasnej dobe v okrese Poprad vybudovaných 7 plynotesných úkrytov, z toho 6 je objektových, ktoré zabezpečujú plynotesnosť stavby, dodávku filtrovaného vzduchu pre ukrývané osoby a utvárajú podmienky na krátkodobý pobyt ukrývaných osôb, a to najmenej na dva dni.

Jeden plynotesný úkryt slúži ako chránené pracovisko civilnej ochrany a je využívané ako veliteľské stanovište pre Okresný úrad Poprad, odbor krízového riadenia.

Miesta na ukrytie

Ďalšou kategóriou je takzvané ukrytie. To je prevažne riešené jednoduchými úkrytmi budovanými svojpomocne. „Sú to vybrané vhodné podzemné alebo nadzemné priestory stavieb vybudované v stave bezpečnosti, ktoré po vykonaní svojpomocných špecifických úprav musia zabezpečovať čiastočnú ochranu pred účinkami mimoriadnych udalostí a použitých zbraní v čase vojny a vojnového stavu,“ vysvetľuje prednosta Bednár.

Ukrytia musia spĺňať viaceré požiadavky. Napríklad vzdialenosť úkrytu od miesta pobytu je stanovená na 500 metrov. Tieto úkryty okrem iného musia takisto zabezpečovať ochranu pred radiačným zamorením a pred preniknutím nebezpečných látok.

64,76 %

V súčasnosti je určených 2 930 miest na ukrytie podľa údajov od mestských a obecných úradov v okrese Poprad. Kapacita 67 695 ukrývaných. Pri počte 104 532 obyvateľov, celkom za okres Poprad, je zabezpečené ukrytie pre obyvateľstvo v jednoduchých úkrytoch budovaných svojpomocne na 64,76 %,“ spresňuje Jozef Bednár, prednosta Okresného úradu Poprad.

Pre kategóriu zamestnanci je zabezpečených 7 ochranných stavieb typu plynotesný úkryt s celkovou kapacitou 1 160 ukrývaných čo činí 5,32 % s celkového počtu zabezpečovaných. Tieto plynotesné úkryty sú určené len pre zamestnancov. V tomto prípade ide o veľké závody v Poprade či Svite, políciu, nemocnicu a iné.

Foto: Ilustračné

Témy, ktoré hýbu Slovenskom:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM