Peter Handzuš Hokej

Kto bude pískať semifinále play off Extraligy?

V semifinále už bez niektorých rozhodcov, Beniač bráni sám seba.

Osemnásty ročník hokejovej Slovnaft extraligy má pred sebou druhú časť vyraďovacej fázy. Podľa očakávania sa do semifinále play off dostali tri najvyššie postavené mužstvá po základnej časti HC Košice (1), HK Poprad (2) a HC'05 Banská Bystrica (3). Neprenikol tabuľkovo vyššie postavený len Slovan Bratislava (4), ktorý vyradila Dukla Trenčín, po základnej časti piata.

Kým obhajca majstrovského titulu HC Košice a HK Poprad prešli do semifinále play off bez väčších problémov – Košice s ôsmou Nitrou 4:1, Poprad so siedmou Skalicou 4:2 – tak regionálni susedia Banská Bystrica a Zvolen sa „vybláznili“ v čudesnej sérii, v ktorej okrídlené „Môj dom, môj hrad“ v prvých šiestich zápasoch vôbec neplatilo a domáci ľad bol skôr príťažou, než výhodou. Že je na ňom niečo pravdy, potvrdil až rozhodujúci siedmy duel pod Urpínom, po ktorom sa Bystričania tešili nielen z víťazstva 2:1, ale aj z historického postupu do semifinále. Rovnako sedemzápasová séria sa odohrala aj medzi Slovanom Bratislava a Duklou Trenčín, smutnejší po nej bol napokon 7-násobný majster Slovan. Pritom s Duklou viedol už 3:0 na zápasy a vo štvrtom na trenčianskom ľade ho od definitívy „delili“ štyri minúty.

Tak ako sa pre semifinále zúžil počet mužstiev, zúžil sa aj počet rozhodcov. „Hovoril som to už pred začiatkom play off, že tak ako sa bude znižovať počet tímov, bude sa znižovať pre ďalšie fázy aj počet rozhodcov,“ uviedol pre TASR predseda Komisie rozhodcov SZĽH Dalibor Beniač. „Pre semifinále preto zatiaľ nepočítame, ale nie z výkonnostných dôvodov, s dvojicou hlavných Romanom Rudým a Rudolfom Lauffom. Z čiarových z rovnakých dôvodov zatiaľ nerátame s Martinom Horínekom, ktorý je momentálne navyše v zahraničí, Jurajom Jankovičom, Romanom Návratkom, Miroslavom Štefikom, Vladimírom Brathom, Romanom Bednárom, Jurajom Tornayom a Ondrejom Kalinom. Ešte som to nekonzultoval s českou stranou, ale naďalej platí, že ak budú na Slovensku rozhodovať Antonín Jeřábek a Vladimír Šindler, tak dvaja naši Peter Ország a Vladimír Baluška, pôjdu do Čiech.“

Podľa Beniača sa vo štvrťfinále nevyskytli v činnosti rozhodcov žiadne výrazné chyby. „Aj napriek menším chybám, ktoré sa v rozhodovacom procese stále vyskytnú, tak sme počas štvrťfinálovej série vážnejšie nedostatky nemuseli riešiť,“ zdôraznil Dalibor Beniač. Paradoxne, práve v tom najkontroverznejšom štvrťfinálovom okamihu sa ako priamy účastník ocitol práve on sám, keď musel riešiť samostatný nájazd zvolenského Otčenáša v šiestom zápase. „Aj s odstupom času je môj názor stále rovnaký, gól nemal platiť. Žiaľ, Zvolenčania gól v podstate ani neriešia, ale riešia niečo celkom iné. Stále tvrdím, že gól podľa daných pravidiel nemal platiť. A nemohol som sa pozerať na to, že by niekto postúpil gólom, ktorý by nebol v súlade s pravidlami.“
Semifinále sa začne už v nedeľu a pondelok (13. – 14. marca) súbojmi Košíc a Trenčína, pokračuje marca v utorok a stredu (15.-16. marca) zápasmi Popradu a Banskej Bystrice. Hrať sa bude opäť na štyri víťazné súboje, takže séria môže najneskôr vyvrcholiť 25., alebo 26. marca.

Program semifinále play off:

nedeľa 13. marca: 1. zápas: HC Košice – Dukla Trenčín
pondelok 14. marca: 2. zápas: HC Košice – Dukla Trenčín

utorok 15. marca: 1. zápas: HK Poprad – HC 05 Banská Bystrica
streda 16. marca: 2. zápas: HK Poprad – HC 05 Banská Bystrica

štvrtok 17. marca: 3. zápas: Dukla Trenčín – Košice
piatok 18. marca: 4. zápas: Dukla Trenčín – HC Košice

sobota 19. marca: 3. zápas: HC 05 Banská Bystrica – HK Poprad
nedeľa 20. marca: 4. zápas: HC 05 Banská Bystrica – HK Poprad

pondelok 21. marca: prípadný 5. zápas: HC Košice – Dukla Trenčín
utorok 22. marca: prípadný 5. zápas: HK Poprad – HC 05 Banská Bystrica

streda 23. marca: prípadný 6. zápas: Dukla Trenčín – HC Košice
štvrtok 24. marca: prípadný 6. zápas: HC 05 Banská Bystrica – HK Poprad

piatok 25. marca: prípadný 7. zápas: HC Košice – Dukla Trenčín
sobota 26. marca: prípadný 7. zápas: HK Poprad – HC 05 Banská Bystrica

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM