Martin Sýkora Správy

Kto jazdí ako sa má, nemusí sa báť: V sobotu celoslovenská akcia na cestách!

V sobotu (18. augusta 2018) bude celoslovenská osobitná kontrola, takže na cestách buďte mimoriadne opatrní napriek tomu, že bežne dodržiavate dopravné predpisy.

Ilustračný obrázok k článku Kto jazdí ako sa má, nemusí sa báť: V sobotu celoslovenská akcia na cestách!
Foto: Martin Golein Tatry-SOS

V sobotu (18. 8.) bude celoslovenská osobitná kontrola, zameraná predovšetkým na dodržiavanie stanovených alebo obmedzených rýchlostí jazdy vozidiel, dodržiavanie zákazu obsluhovať telefónny prístroj vodičmi počas vedenia vozidla a na spôsob jazdy vodičov.

V júli zomrelo na cestách 19 ľudí

V prvý letný mesiac (júl) došlo na slovenských cestách k 1261 dopravným nehodám (o 19 menej ako vlani v júli), o život prišlo 19 osôb (o 7 menej ako v rovnakom období minulý rok) a ťažko sa zranilo 103 osôb (o 22 viac ako vlani v tomto mesiaci). „Hlavnými príčinami nehôd bolo v 591 prípadoch porušenie povinností vodiča (okrem iného sem patrí aj použitie mobilu počas jazdy), v 161 prípadoch bola hlavnou príčinou nedovolená rýchlosť, nesprávna jazda cez križovatku v 75 prípadoch. Nesprávne otáčanie a cúvanie sa podpísalo pod 71 nehôd a nesprávny spôsob jazdy pod 62 nehôd,“ hodnotila hovorkyňa Prezídia PZ Denisa Baloghová

Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk

Za pol mesiaca 16 mŕtvych!

Druhá polovica leta nepriniesla pozitívne výsledky, prvé dva augustové týždne (1.-14.8.) sa nezaobišli bez nehôd, žiaľ aj s tragickými následkami, o život prišlo 16 osôb, vrátane chodcov, cyklistov, motocyklistov aj účastníkov vo vozidlách.

„Opäť apelujeme na všetkých účastníkov cestnej premávky, aby boli zodpovední pri pohybe na cestných komunikáciách, predvídali a nepreceňovali svoje schopnosti,“ dodala Baloghová.

Pravdou je, že za volantom stále nerobíme všetko preto, aby bola dopravná situácia na našich cestách lepšia. Za všetko hovoria čísla. Pri ostatnej dopravnej kontrole (3. 8.) policajti zistili 1412 priestupkov. V blokovom konaní bolo riešených 1333 vodičov, motocyklistov, cyklistov aj chodcov. Cyklisti porušili zákon v deviatich prípadoch a chodci až dvakrát viac, v 19 prípadoch. „Policajti v niektorých prípadoch museli zadržať vodičské preukazy, osvedčenia o evidencii aj tabuľky s evidenčnými číslami. Okrem dopravných priestupkov odhalili aj štyri trestné činy aj s ich páchateľmi a tiež jednu osobu, po ktorej bolo vyhlásené pátranie,“ uzavrela hovorkyňa.

Zdroj: poprad.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM