Martin Sýkora Rôzne

Kvalitné podtatranské vodné toky: Dôkazom je výskyt vydry riečnej

Výsledky kontrol vodných tokov v lokalite Správy Tatranského národného parku (TANAP) potvrdili výskyt vydry riečnej na takmer všetkých významnejších tokoch.

Ilustračný obrázok k článku Kvalitné podtatranské vodné toky: Dôkazom je výskyt vydry riečnej
Zdroj: TASR

Riaditeľ Správy TANAP-u Pavol Majko uviedol, že výsledky kontroly vodných tokov sú potešujúce, keďže počet jedincov vydry riečnej je závislý od stavu a kvality vodného prostredia.

„Vydra riečna patrí medzi indikátorov prírodnej zachovanosti vodných tokov. Jej prítomnosť na zamrznutom vodnom toku prezradia hlavne jej stopy alebo trus, ktorý je väčšinou riedky a tmavo sfarbený,“ informoval Majko.

Tento živočích je prispôsobený životu vo vodnom prostredí. Podľa slov riaditeľa Správy TANAP-u sa v zimných mesiacoch živia predovšetkým pstruhmi, hlaváčmi či zimnými skokanmi.

„Účelom pravidelných kontrol vodných tokov, ktoré vykonávajú terénni pracovníci Správy TANAP-u, je aktuálne posúdenie ich stavu, zisťovanie nepovolených zásahov do vodných tokov a brehových porastov a monitoring fauny,“ priblížil Majko. Ako doplnil, o kvalite vodného toku veľa napovie aj výskyt a početnosť živočíšnych druhov, ktoré sú na vodné toky spôsobom života naviazané, ako napríklad vodnár potočný, rybárik riečny alebo bocian čierny.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM