Martin Sýkora Správy

Ľadovo krásny víkend na Hrebienku: Predviedli sa umelci s motorovými pílami

Tri súťažné dni, 45 ton ľadu, 9 tímov, tri výnimočné koncerty, ľadovo–ohňová show a množstvo nadšených návštevníkov – takto vyzeral 5. ročník podujatia TATRY ICE MASTER.

Ilustračný obrázok k článku Ľadovo krásny víkend na Hrebienku: Predviedli sa umelci s motorovými pílami
Foto: Peter Handzuš

Už po piaty krát hostil Hrebienok vo Vysokých Tatrách neoficiálne majstrovstvá vo vyrezávaní ľadových sôch TATRY ICE MASTER 2017, ktorých sa tento rok zúčastnilo 9 tímov zo Slovenska, Ruska, Holandska, Fínska, Maďarska, Walesu, Poľska, Českej republiky a Rakúska.

Počasie ľadorezcom prialo

„Termín podujatia bol oproti predchádzajúcim ročníkom posunutý o 2 týždne skôr, pričom hlavný dôvod na zaradenie tohto podujatia do polovice januára je počasie, ktoré nás po minulé razy naozaj potrápilo a podpísalo sa aj pod príliš krátku životnosť ľadových diel. Aktuálny ročník podujatia však umelcom ponúkol priam dokonalé podmienky na prácu s ľadom, ktorý mal presne tie vlastnosti, aké sochári na svoju prácu potrebujú. Vznikli tak nádherné ľadové unikáty, ktoré si návštevníci Tatier budú môcť prísť pozrieť aj v nasledujúcich týždňoch," priblížila Andrea Žigová, výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Vysoké Tatry.

Foto: Peter Handzuš

Piatok patril Fínom

Umelci zhmotnili v 360 ľadových blokoch, čo predstavuje 45 ton ľadu. Počas troch dní vyhodnocovala prácu sochárov odborná porota ale aj návštevníci, ktorí prišli sochárov povzbudiť v ich práci. Odborná porota hodnotila diela podľa prísnych kritérií ako použitie techniky, technické zručnosti a úroveň obťažnosti, rozmery a symetria, zhoda sochy s návrhom, či dôraz na detail. Samozrejme dôležitým kritériom bol aj prvý dojem či kreativita a celkový, konečný dojem diela.

Piatkovou témou podujatia TATRY ICE MASTER bola Svetová architektúra, ktorú najlepšie podľa poroty zvládol tím Kimma Frostiho a Juusa Partanena z Fínska, druhé miesto obsadil poľský tím so svojím stvárnením Veľkého čínskeho múru a tretie miesto získal slovenský tím Adama Bakoša a Filipa Lyseka, ktorí získali v piatok aj cenu sympatií od divákov. Obľúbená voľná téma, ktorá predstavuje to najlepšie z tvorby ľadových majstrov, bola na pláne v sobotu, a zaujala nielen porotu, ale aj všetkých, ktorí na Hrebienok v tento deň prišli.

Sobota v znamení Rakúšaniek

„Druhý súťažný deň jednoznačne patril čisto ženskému tímu z Rakúska. Marina Hatzl a Kilian van del Velden vytvorili ľadové dielo predstavujúce „súboj“ medzi rozumom a srdcom, ktoré zaujalo nielen porotu, ktorá posunula tento tím v sobotu na prvé miesto, ale aj návštevníkov. Stali sa tak zároveň v tento deň jednoznačným favoritom a to aj pri cene sympatií od divákov. Druhé miesto patrilo počas sobotného hodnotenia tímu z Ruska a tretie miesto potešilo tím z Walesu, ktorých slon očaril veľkých aj malých,“ vysvetlila Žigová.

Nedeľu ovládli Rusi

Tvorba posledného súťažného dňa s nevšednou témou Mýty a legendy následne neštandardne prebiehala pod kupolou, ktorá predstavuje veľkorysý klimatizovaný priestor s priemerom až 25 metrov a vytvorené diela tak doplnili už existujúce ľadové unikáty tejto Tatranskej galérie ľadových majstrov. Z prvenstva sa v nedeľu tešil ruský tím, druhé miesto patrilo tímu z Poľska za ich stvárnenie Trójskeho koňa a ženský tím z Rakúska odsadil následne tretie miesto. Cenu sympatií divákov si v posledný súťažný deň odniesli Holanďania, ktorých bájna loď bola pravdepodobne najfotografova­nejším dielom tohto dňa.

Tatry Ice Master 2017
60
Galéria
Foto: Peter Handzuš

Veľa atrakcií málo dopravných problémov

Obrovský úspech počas podujatia TATRY ICE MASTER vzbudili aj ľadové atrakcie ako ľadové kreslo, na ktorom sa návštevníci mohli odfotil, či ľadový bar. Ľadové atrakcie doplnil aj skvelý maďarský umelec a sochár Zsolt M. Tóth, ktorý okrem svojho postu predsedu odbornej poroty predviedol divákom v sobotu a nedeľu atraktívnu ľadovo-ohňovú show. Nielen nádherné diela, výnimočnosť práce s ľadom, ale aj vskutku atraktívny program prilákali na Hrebienok množstvo ľudí.

„Prípravu podujatia návštevníci ocenili aj z hľadiska celkovej organizácie dopravy a parkovania, pričom ani počas víkendu nenastali vážnejšie komplikácie v plynulosti dopravy v rámci Starého Smokovca,“ konštatovala riaditeľka OO CR Región – Tatry.

„Všetky diela prvých dvoch súťažných dní podujatia TATRY ICE MASTER 2017 ostávajú pre verejnosť sprístupnené vo voľnej prírode dokým to počasie ich životnosti dovolí. Diela tretieho súťažného dňa budú však chránené klimatizovaným priestorom pod kupolou a ponúknuté na obdiv návštevníkom až do Veľkej noci. Vstup do tejto Tatranskej galérie ľadových majstrov bude možný denne od 9:00 do 18:30 v rovnakom režime, ako je to pri Tatranskom ľadovom dóme," dodala na záver Andrea Žigová.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM