Monika Gécziová Rôzne

Ľadový dóm i bežecký areál na Štrbskom Plese: Kto všetko získal ocenenie za NAJ v cestovnom ruchu?

Osobnosti i produkty cestovného ruchu Prešovského kraja za rok 2018 sú už známe. Pozrite si, kto v jednotlivých kategóriách zvíťazil.

Ilustračný obrázok k článku Ľadový dóm i bežecký areál na Štrbskom Plese: Kto všetko získal ocenenie za NAJ v cestovnom ruchu?
5
Galéria

Ocenenia Najlepší v cestovnom ruchu Prešovského kraja organizuje od roku 2014 Krajská organizácia cestovného ruchu (KOCR) Severovýchod Slovenska. „Hlavnou úlohou je oceniť a motivovať ľudí, ktorí pracujú v cestovnom ruchu, pomáhajú pri jeho rozvoji a môžu byť vďaka svojim kvalitám vzorom pre ostatných. Ocenenie má dve formy – výber odbornej poroty a online hlasovanie verejnosti,“ uviedol Martin Janoško, riaditeľ KOCR Severovýchod Slovenska. Nominácie na ocenenie zasielala organizátorom verejnosť do konca novembra 2018.

O udelení ocenení osobnostiam a produktom rozhodla odborná porota. Za celoživotný prínos v cestovnom ruchu bude ocenenie udelené Zuzane Šedivej in memoriam a Jánovi Gondekovi. „Zuzana Šedivá pôsobila vo viacerých veľkých tatranských hoteloch, patrila k zakladateľom Združenia cestovného ruchu Vysoké Tatry i Zväzu hotelov a reštaurácií SR, kde dlhé roky pôsobila ako viceprezidentka i prezidentka zväzu. Navždy nás opustila 20.2.2017,“ informovala Barbora Čechová z KOCR Severovýchod Slovenska.

Ján Gondek je dlhoročný konateľ Chaty Pieniny, organizátor podujatí, aktivista za rozvoj oblasti Pienin. Počas sezóny zamestnáva na chate 50 ľudí. Je jej živou súčasťou, často prichádza medzi hostí v tradičnom kroji. Zaslúžil sa o otvorenie jedného z prvých peších hraničných priechodov Lesnica – Szczawnica. Z poverenia zhromaždenia Goralov pasuje turistov za Goralov s právami, ale aj povinnosťami gorala. Región reprezentuje na veľtrhoch cestovného ruchu po celom svete

V kategórii podnikanie v cestovnom ruchu získal ocenenie Jozef Vilim, riaditeľ Kúpeľov Nový Smokovec. Kúpele patria k najznámejším klimatickým kúpeľom na Slovensku. „Jozef Vilim dokázal udržať a skvalitniť kúpeľnú liečbu v Novom Smokovci a úspešne ju spojiť s komerčným podnikaním, poskytovaním rekondičných pobytov, celým radom zaujímavých produktov, podujatí a tiež rozvíjaním kongresovej turistiky,“ uviedla Barbora Čechová z KOCR Severovýchod Slovenska.

Za vzdelávanie v oblasti CR udelila porota ocenenie Jozefovi Šenkovi, dlhoročnému riaditeľovi Hotelovej akadémie v Prešove, ktorý na pozícii riaditeľa pôsobí už 17. rok.

„Za rozvoj CR v samospráve bude ocenený Štefan Bieľak. V samospráve pôsobil ako primátor mesta Spišská Belá štyri volebné obdobia do novembra 2018, aktuálne je poslancom Zastupiteľstva PSK a podpredsedom ZMOS-u. Pôsobil a pôsobí v mnohých organizáciách a na viacerých úrovniach samosprávy, kde iniciuje spoluprácu a aktivity na rozvoj cestovného ruchu,“ vysvetlila Čechová s tým, že Štefan Bieľak bol iniciátorom a prispel k realizácii i mnohých cezhraničných aj miestnych projektov, ako napr. budovanie cyklistických chodníkov v rámci projektu Cesta okolo Tatier, pumptracková dráha v Spišskej Belej, podpora cyklistického a turistického značenia, či podpora mnohých nadregionálnych podujatí.

Odborná porota ocenila aj dva produkty, ktoré prispeli k rozšíreniu ponuky cestovného ruchu v kraji – obnova a sprístupnenie donjonu na Šarišskom hrade a Expozícia svet dávnych vekov v kaštieli v Hanušovciach nad Topľou.

„Druhou časťou ocenenia bolo hlasovanie verejnosti. Najlepšie zariadenia, zamestnancov a produkt vybrali hlasujúci počas online hlasovania, ktoré prebiehalo od 14. decembra 2018 do 13. januára 2019 na stránke www.severovychod.sk,“ dodala Čechová.

Výsledky hlasovania:

NAJ produkt CR, online hlasovanie: Bežecký areál, Štrbské Pleso (2178 hlasov, 31 %)
NAJ kultúrno-náučné zariadenie, atrakcia: Tatranský ľadový dóm, Hrebienok (1821 hlasov, 26 %)
NAJ informačné zariadenie: Tatranská informačná kancelária – Starý Smokovec a Tatranská Lomnica (1612 hlasov, 32 %)
NAJ reštaurácia: Reštaurácia Hotela u Leva, Levoča (2718 hlasov, 41 %)
NAJ ubytovacie zariadenie: Hotel Menhard***, Vrbov (3762 hlasov, 47 %)
NAJ zamestnanec CR: Ondrej Gondek, vrchný čašník, reštaurácia Chata Pieniny (11 696 hlasov, 45 %)

O priazeň verejnosti sa v hlasovaní uchádzala Expozícia tatranskej prírody v Tatranskej Lomnici, známa skôr ako botanická záhrada, ktorá napokon získala 477 hlasov a umiestnila sa na piatej priečke. Verejnosť hlasovala i za najmenšími návštevníkmi mimoriadne obľúbený medvedí brloh v Múzeu TANAPu v Tatranskej Lomnici. „Hlasovalo zaň 700 ľudí, čo mu v kategórii NAJ produkt cestového ruchu vynieslo štvrté miesto,“ dodala Martina Petránová, koordinátorka vonkajšej komunikácie ŠL TANAPu.

Ocenenia budú odovzdané 24. januára 2019 o 11.30 hod. na medzinárodnej výstave cestovného ruchu ITF Slovakiatour v Bratislave v expozícii Prešovského kraja.

Ocenení v cestovnom ruchu v Prešovskom kraji za rok 2018
5
Galéria
Zdroj: KOCR Severovýchod Slovenska
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM