Monika Vengrínová Rôzne

Lejú na seba ľadovú vodu a vyzývajú ďalších: Výzvu prijal i prezident Kiska, chce pomôcť aj finančne

Po tom, ako ľudia na sociálnych sieťach liali do seba pivo na ex, prichádza ďalší trend. Tento raz sa však neleje do seba, ale na seba. A to rovno vedrá plné ľadovej vody. Avšak, už s myšlienkou a hlbším zmyslom. Pomôcť chorým ľuďom s laterálnou sklerózou sa rozhodol i Andrej Kiska.

Ilustračný obrázok k článku Lejú na seba ľadovú vodu a vyzývajú ďalších: Výzvu prijal i prezident Kiska, chce pomôcť aj finančne
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Vyliať na seba vedro ľadovej vody a potom vyzvať ďalších ľudí. Taký je princíp bláznivej stávky s názvom Ice bucket, ktorej cieľom je šíriť osvetu ohľadom zákernej choroby ASL – amyotrofickej laterálnej sklerózy. Pri jej postupe je totiž pocit podobný, ako pri obliatí studenou vodou, keďže svaly ochabujú a telo prestáva reagovať.

Výzvu Dominiky Cibuľkovej prijal i slovenský prezident Andrej Kiska, ktorý sa ľadovou vodou oblial v posledný deň svojej dovolenky. „Hoci sa venujem chorým ľuďom už roky v Dobrom anjelovi, o tejto chorobe som veľa nevedel, priznávam sa. Táto kampaň ma donútila niečo si o nej naštudovať,“ uviedol Kiska na svojom facebookovom profile.

Zároveň dodal, že obliať sa ľadovou vodou je to najmenej, čo môže urobiť, preto sa pokúsi nájsť združenie, ktoré sa pacientom s touto zákernou chorobou na Slovensku venuje, prípadne niekoho, kto s ňou priamo bojuje, a rád pomôže i finančne.

Video prezidenta Andreja Kisku si môžete pozrieť na jeho FB profile.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM