Martin Sýkora Rôzne

Levočská atrakcia: Pri výstupe na vrchol veže je potrebné zdolať 216 schodov

Návštevníci Levoče si po roku môžu opäť vychutnať historické mesto z výšky. Samospráva znovu sprístupnila 70-metrovú vežu Baziliky sv. Jakuba.

Ilustračný obrázok k článku Levočská atrakcia: Pri výstupe na vrchol veže je potrebné zdolať 216 schodov
Zdroj: Dnes24.sk

Levočský klenot

Výstup na vežu Baziliky sv. Jakuba v Levoči využívajú najmä Slováci. Pri výstupe na jej vrchol musia turisti zdolať 216 schodov.. Nielen oni si počas leta vychutnávajú pohľad z výšky. Takýmto miesto sa nemôže pochváliť každý.

„Vstupy na vežu začínajú každý deň o 9:15 hod. v 45-minútových intervaloch. Posledný výstup je možný o 18:15 hod.,“ uviedol Kamil Tomčofčík z oddelenia cestovného ruchu a rozvoja mesta na Mestskom úrade v Levoči. Na vežu môžu vystúpiť maximálne 20-členné skupiny.

Vlani vežu navštívilo okolo 6500 turistov, najviac z nich bolo zo Slovenska, nasledujú turisti z Českej republiky a z Poľska.

Na vežu vystúpili aj Španieli, Nemci, Maďari, Američania či Francúzi.

Návštevníci sa na vrchole dozvedia stručnú históriu veže i mesta, ale aj to, čo z nej majú možnosť vidieť. Ide hlavne o výhľad na Vysoké Tatry, Slovenský raj, rovnako dovidia aj na diaľnicu. Zámerom radnice je i takýmto spôsobom v Levoči posilniť cestovný ruch.

Pôvodná veža i s kostolom bola postavená v 14. storočí. V 19. storočí ju prestavali do neogotického slohu a patrí medzi najstaršie veže svojho druhu na území Slovenska.

Zdroj: TASR

Poprad stále bez výhľadu

V Poprade sa s myšlienkou sprístupnenia veže Kostola sv. Egídia pohrávali ešte pred minuloročným letom. Podľa popradského primátora Jozefa Švagerka bolo potrebné zrealizovať úpravy vo vnútri veže a najmä poupratovať, aby návštevníci mohli dôstojne vyjsť až na samotnú vežu, odkiaľ je krásny výhľad na širšie centrum mesta. No nestalo sa.

„Takmer v každom jednom veľkom meste v Európe sú veže sprístupnené a turisti, ktorí navštívia Baziliku sv. Jakuba sa pýtajú, či ponúkame i túto službu. Preto sme sa rozhodli pripraviť a sprístupniť tento priestor,“ vysvetlil primátor mesta Milan Majerský.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM