Martin Sýkora Správy

Sprístupnenie veže sa toto leto konať nebude: Poprad stále bez vyhliadkovej veže

Vedenie mesta plánovalo ešte v lete sprístupniť vežu Kostola sv. Egídia na popradskom námestí. Milovníci výhľadov sa ale nedočkajú, priestory nie sú vyčistené.

Ilustračný obrázok k článku Sprístupnenie veže sa toto leto konať nebude: Poprad stále bez vyhliadkovej veže
Foto: Martin Sýkora / Zdroj: Dnes24.sk

Začiatkom júla primátor Popradu Jozef Švagerko informoval, že má záujem sprístupniť kostolnú vežu, čo by privítali najmä turisti. „Pán dekan súhlasí, je to len o vyprataní, čistote a aby tam bol človek, aby to bolo dôstojné a kontrolovateľné,“ vysvetlil pred vyše mesiacom Švagerko. Podľa primátora je potrebné zrealizovať úpravy vo vnútri veže a najmä poupratovať, aby návštevníci mohli dôstojne vyjsť až na samotnú vežu, odkiaľ je krásny výhľad na širšie centrum mesta.

Po mesiaci stále bez výhľadu

Prešiel mesiac a vežu stále využívajú iba holuby. „Musíme to vyčistiť. Máme sa stretnúť s dekanom. Kázal som, aby pracovníci verejnoprospešných prác (VPP) spolu s cirkvou vyčistili priestory. Vstup by bol na vlastné riziko. Chceme to urobiť. Záleží to od cirkvi a spolupráce s pánom dekanom, ktorý ústne súhlasil s tým, že po vyčistení by to bolo prístupné verejnosti,“ ubezpečoval primátor mesta.

PREČÍTAJTE SI AJ: Popradu chýba výhľad na mesto: Radnica chce sprístupniť kostolnú vežu

Výhľad si už toto leto nevychutnáte

Leto a letná sezóna sa chýlia k svojmu finišu. Radnica chcela sprístupniť vežu Kostola sv. Egídia ešte počas tohto leta. Prečo sa tak nestalo už na začiatku letnej sezóny Švagerko konštatoval v júli, že na takéto veci „nikdy nie je neskoro.“ Dnes vedenie mesta priznáva, že to ide pomalšie, akoby si želalo. „Leto je už pomaly za nami. Takže myslím si, že to už nestihneme,“ povedal popradský primátor.

Vznik kostola sa podľa dochovaných záznamov datuje do obdobia okolo roku 1245. Veľkou rekonštrukciou prešiel v roku 1663, kedy bola veža vystavaná prakticky nanovo.

Okolie však výhľadom praje

Turisti i domáci si môžu toto leto prvýkrát vychutnať výhľad na mesto z veže Baziliky sv. Jakuba v Levoči. Vedenie mesta sprístupnilo kostolnú vežu pre verejnosť a pre záujemcov pripravili i odborný výklad od sprievodcov. Na vrchol musia turisti vyjsť 216 schodov. V súčasnosti je možné na vežu vystúpiť počas celého roka a vychutnať si pohľad nielen na mesto, ale aj široké okolie včítane Slovenského raja a Vysokých Tatier. Samozrejme, všetko v závislosti od počasia a viditeľnosti. „Takmer v každom jednom veľkom meste v Európe sú veže sprístupnené a turisti, ktorí navštívia Baziliku sv. Jakuba sa pýtajú, či ponúkame i túto službu. Preto sme sa rozhodli pripraviť a sprístupniť tento priestor,“ vysvetlil primátor mesta Milan Majerský.

PREČÍTAJTE SI AJ: Levoča predbehla Poprad: Výhľad z kostolnej veže stojí za to

Veža je k dispozícii sedem dní v týždni, pričom výstupy sú pripravené v 45-minútových intervaloch. „S maximálne 20-člennou skupinou je vždy na 70-metrovej veži sprievodca. Návštevníci sa dozvedia stručnú históriu veže i mesta, ale aj to, čo majú možnosť z veže vidieť,“ uviedol Kamil Tomčofčík z oddelenia cestovného ruchu a rozvoja mesta Mestského úradu v Levoči.

Pokochať sa z výšky a pritom nemať krídla sa dá aj v Spišskej Novej Vsi. Kostol Nanebovzatia Panny Márie sa nachádza v centre a jeho veža, ktorá je najvyššia na Slovensku, meria 87 metrov. Návštevu veže organizuje turistické informačné centrum, ktoré je vhodné vopred kontaktovať.

Kostol sv. Egídia - veža 2016
6
Galéria
Foto: Martin Sýkora / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM