Martin Sýkora Kultúra

Lom pri Kvetnici ožije vďaka pozvánke na festival potápačských filmov

Mesto Poprad v spolupráci s Potápačským klubom (PK) Vodnár a Oblastnou organizáciou cestovného ruchu Región Vysoké Tatry pripravili na september porciu kultúry na netradičnom mieste - v bývalom kameňolome na Kvetnici.

Ilustračný obrázok k článku Lom pri Kvetnici ožije vďaka pozvánke na festival potápačských filmov
15
Galéria
Foto: Peter Handzuš

Nevyužívaný lom s jazerom, ktoré vzniklo prirodzeným zatopením miest po ťažbe, sa predvedie v novom svetle ako netradičný kultúrny stánok pod holým nebom. Na štvrtkovom brífingu o tom informovali organizátori podujatia COOLtúra do lomu, ktoré sa uskutoční 22. septembra.

Lom ožíva

Okrem hudobného vystúpenia sólistu opery Slovenského národného divadla Ivana Ožváta či folklórneho súboru Vagonár, bude pódium v lome patriť aj kapelám Heľenine oči, Peter Bič Project a Gladiátor. Ďalší rozmer zážitku z kultúry v lome ponúkne podľa organizátorov návštevníkom premietanie potápačských filmov. Bude to zároveň pozvánka na Medzinárodný festival potápačských filmov (MFPF) vo Vysokých Tatrách začiatkom októbra, ktorého organizátorom bude práve PK Vodnár. „Ten lom neuveriteľne ožíva. Okrem nás potápačov a verejnosti ho už objavili dokonca aj zahraniční filmári. Ja si dovolím tvrdiť, že tento lom je taký skvost, aký široko-ďaleko nie je a má potenciál byť využívaný aj ľuďmi zo širokého okolia,“ uviedol Pavol Svitánek z PK Vodnár a zároveň šéf MFPF. Dodal, že jazero hlboké 22 metrov ponúka možnosti na potápanie, filmovanie pod vodou i potápačské kurzy.

Zdroj: Dnes24.sk

Dopravné obmedzenia

Podujatie COOLtúra do lomu sa uskutoční predposlednú septembrovú sobotu od 13. do 22. hodiny. Cesta I/66 vedúca okolo lomu bude v úseku od zastávky SAD na Kvetnici po križovatku pri supermarkete úplne uzavretá od 12. hodiny do polnoci. Obchádzka bude vedená cez Visovú, Spišské Bystré a Hranovnicu v oboch smeroch. Organizátori upozorňujú, že vjazd bude umožnený iba dopravnej obsluhe a návštevníkom podujatia, ktorí budú môcť parkovať na účelovej komunikácii k tzv. obaľovačke. Parkovanie bude možné aj na účelovej komunikácii pod lesom pri strelnici s vjazdom z cesty III/3075 na Visovú. Pre verejnosť organizátori zabezpečia bezplatnú kyvadlovú autobusovú dopravu od Arény Poprad až do kameňolomu, ktorá bude premávať až do ukončenia podujatia.

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM