Správy

Ľudia postihnutí zemetrasením sa dočkajú POMOCI: Kraj vyčlenil na opravy 100-tisíc eur

Peniaze z nadácie získajú len fyzické osoby. Môžu ich využiť na opravu domu, bytu alebo zakúpenie zariadenia, ktoré bolo poškodené.

Ilustračný obrázok k článku Ľudia postihnutí zemetrasením sa dočkajú POMOCI: Kraj vyčlenil na opravy 100-tisíc eur
Zdroj: TASR/Roman Hanc

Prešovský samosprávny kraj (PSK) vyčlenil zo svojho rozpočtu 100-tisíc eur na pomoc ľuďom postihnutým nedávnym zemetrasením. Peniaze rozdelí Nadácia PSK pre podporu rodiny medzi ľudí.

Schválili to krajskí poslanci na svojom pondelkovom zasadnutí.

Peniaze z nadácie získajú len fyzické osoby. Môžu ich využiť na opravu domu, bytu alebo zakúpenie zariadenia, ktoré bolo poškodené. Použitie financií musia žiadatelia následne zdokladovať.

Zbierajú ďalšie peniaze

Správca Nadácie PSK pre podporu rodiny Viktor Guman uviedol, že na účte im pribúdajú finančné prostriedky.

„Sme v rokovaní s dvoma veľkými korporátnymi firmami, ktoré nám chcú pomôcť. Naším cieľom je vyzbierať aspoň 150-tisíc eur, ktoré by sme chceli okamžite hneď prerozdeľovať. Po utorkovom zastupiteľstve PSK už máme okolo 120-tisíc eur a tá suma každý deň rastie,“ priblížil Guman a doplnil, že k pondelku evidujú 134 žiadostí o podporu. V spolupráci so samosprávami majú všetky žiadosti overené.

Zároveň informoval, že obce, ktoré boli postihnuté zemetrasením a nepripojili sa k memorandu, nemôžu čerpať financie z krízového fondu. Niektoré z nich sa po vzniku fondu v roku 2019 zapojili, následne financie prestali podľa neho hradiť.

„Je to desať centov na obyvateľa na rok. Z krízového fondu vieme garantovať, že v prípade akejkoľvek mimoriadnej situácie v danej obci alebo meste budeme vyplácať sumu 700 eur na občana,“ spresnil.

Pomoc aj pre múzeum

Predseda PSK Milan Majerský verí, že aj nová vláda vyčlení peniaze na pomoc ľuďom zasiahnutým zemetrasením.

„Pre nás je kľúčové aj uznesenie PSK a to, aby vláda SR požiadala Európsku komisiu o finančné prostriedky v rámci Fondu solidarity EÚ,“ priblížil s tým, že aj kraj bude pravdepodobne žiadať o finančné prostriedky na Vihorlatské múzeum v Humennom, kde je škoda po zemetrasení odhadovaná na 300-tisíc eur.

Zdroj: Facebook.com/Chris Sadler
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM