Monika Vengrínová Rôzne

Ľudia z Popradu a okolia doplatili na svoju dôverčivosť: 18 exekúcií na krku, či „zlatý“ mixér za 1400 eur!

18 exekúcií a z požičaných pár stoviek eur 45-tisícová exekúcia, či napríklad „zlatý“ mixér za 1400 eur. To je len hŕstka prípadov z nášho mesta a okolia, za ktorými stoja skutoční ľudia.

Ilustračný obrázok k článku Ľudia z Popradu a okolia doplatili na svoju dôverčivosť: 18 exekúcií na krku, či „zlatý“ mixér za 1400 eur!
Zdroj: TASR

Stále platí, že najdôverčivejšie sú deti a starí ľudia. Na tom už dlhé roky stavajú všakovakí podnikavci, ktorí na dôchodcoch zarábajú nemalé peniaze. Výnimkou nie sú ale ani napríklad niektoré nebankové spoločnosti. Svoje o tom vedia aj ľudia v Poprade a okolí.

„Zlatý“ mixér za 1 400 eur

Seniorku zo Svitu oslovili v kostole, preto si myslela, že pôjde o niečo seriózne. „Pýtali sa ma, či idem, tak som si povedala, že sa pôjdem pozrieť. Zapáčil sa mi mixér a hneď som si ho aj išla kúpiť,“ začala s trpkosťou v hlase pani, ktorá priamo na mieste za „zlatý“ mixér, ako ho predajcovia podľa jej slov nazvali, zaplatila 1 400 eur.

Uviedla, že doma zistila, že mixér je nekvalitný a rozhodla sa firme, od ktorej ho kúpila, napísať. Nikto jej však na list neodpísal, preto sa obrátila na seniora ombudsmana, ktorý pôsobí v Poprade a v Bratislave. „Odstúpila od zmluvy zákonným spôsobom, obálka sa však vrátila späť. Bol preto vydaný návrh na súd na vydanie platobného rozkazu,“ uviedol predseda Spoločnosti ochrany spotrebiteľov S.O.S. Poprad Michal Fáber vo funkcii seniora ombudsmana s tým, že išlo o neohlásenú akciu, pričom však o danej firme Slovenská obchodná inšpekcia vie.

Po rozbalení hrncov zažili šok

Podobne dopadli aj manželia Budziňákovci z Popradu, ktorí si na obdobnej akcii zakúpili hrnce za tisíc eur. Za, podľa vlastných slov, nekvalitný a v konečnom dôsledku iný tovar, než aký im bol prezentovaný, chceli svoje peniaze späť. Prešlo však 2,5 roka a nič sa nedeje. „Na akcií nám ukázali kvalitné hrnce, ktoré sme si hneď kúpili. Tovar bol zabalený v škatuli, takže až doma po rozbalení sme zistili, že sa v nej nachádzajú úplne iné – nekvalitné hrnce,“ posťažovala si pani Budziňáková, ktorú predajcovia dokonca odviezli domov po peniaze: „Dala som im tisíc eur, mám aj doklad o tom, že som ich zaplatila,“ dodala.

Hrnce poslali späť na adresu firmy ešte v ten deň, o týždeň sa im však, podľa ich slov, vrátili s tým, že na danej adrese firma nesídli. „Pani Budziňáková v našom zastúpení odstúpila od zmluvy a začali sme konať aj na súde. Prebehlo právoplatné rozhodnutie súdu v prospech spotrebiteľa, druhá strana však stále nereagovala. Prešlo 2,5 roka, preto sme spracovali návrh na vykonanie exekúcie,“ prezradil Fáber.

Z 500 eur dlh 45 tisíc

Trochu z iného súdka je prípad seniora z Popradu, ktorý sa na S.O.S. obrátil s tým, že mu jeho banka odmieta zrušiť účet v nej vedený. „Keď sme sa na to pozreli bližšie, tak sme zistili, že je to preto, lebo má asi osemnásť exekúcií, pričom sa mu všetky zrážajú z dôchodku,“ objasnila Petra Vargová-Čakovská z S.O.S. Poprad s tým, že hneď prvá pochádza z nebankovej spoločnosti.

V nej si ešte ako drobný živnostník požičal pár stoviek eur, pričom podľa slov Vargovej-Čakovskej bol vmanipulovaný podpísať zmluvu na IČO, čím mu beží zmenkový úrok 0,25% denne. Z asi päťsto požičaných eur tak dnes, podľa nej, exekútorovi dlhuje 45 tisíc. „A takýchto prípadov týkajúcich sa exekúcií máme aktuálne ďalších sedemnásť,“ uzavrela Vargová-Čakovská.

Čítajte tiež:

Aj popradskí dôchodcovia sa môžu cítiť bezpečne: Stoja za nimi ľudia, ktorým nie sú ľahostajní

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM