Martin Sýkora Samospráva

Masívnejšia výstavba rodinných domov v Poprade: Radnica chce vysporiadať pozemky

Počet obyvateľov Popradu z roka na rok klesá. Magistrát chce tomuto trendu zabrániť vytvorením možností na postavenie si rodinných domov.

Ilustračný obrázok k článku Masívnejšia výstavba rodinných domov v Poprade: Radnica chce vysporiadať pozemky
Foto: Martin Sýkora / Zdroj: Dnes24.sk

Záujem o výstavbu rodinných domov v Poprade bol už v minulosti veľký a tento stav pokračuje aj v súčasnosti. V územnom pláne sú vytypované lokality, na ktorých by mali podľa viceprimátora mesta Poprad Pavla Gašpera pribudnúť stovky rodinných domov. Samospráva sa preto rozhodla, že pomôže občanom vysporiadať pozemky a ich vlastníctvo aj pre spoločné priestory.

„Nový územný plán mesta je navrhnutý tak, aby v novembri boli tieto územia schválené na výstavbu rodinných domov,“ uviedol viceprimátor.

Mesto chce vysporiadané pozemky

Ďalším krokom podľa jeho slov je vysporiadanie pozemkov. „Radi by sme vyšli v ústrety všetkým, ktorí chcú stavať domy a majú nato pozemky, aby sa tieto hranice usporiadali iným spôsobom. Aby bolo toto vysporiadanie vlastníctva jednoduchšie, prípadne, aby občania dostali už vysporiadaný pozemok,“ vysvetlil Gašper. Pritom sa podľa neho vyčlenia pozemky aj pre tvorbu spoločných priestorov, ako sú miestne komunikácie či chodníky.

PREČÍTAJTE SI AJ: Poprad chce byť Smart City: Vedenie mesta podpísalo memorandum

Aby si aj bežní ľudia vedeli postaviť domy

Mesto bude podľa slov viceprimátora „urýchľovačom“ a pripraví podklady a podmienky nato, aby nielen developeri, ale aj bežní ľudia dokázali postaviť dom bez väčších problémov. Gašper zdôraznil, že podobný proces prebieha aj na celom území Slovenska v katastrálnych územiach všetkých obcí a miest, ide o komplexné pozemkové úpravy. „V rámci tohto zákona je možné urobiť preusporiadanie vlastníctva, ale v zmenšenej ploche, ide o jednoduché pozemkové úpravy. V tomto chceme vyjsť v ústrety ľuďom,“ dodal viceprimátor.

PREČÍTAJTE SI AJ: Mesto vyberalo z návrhov riešenia parkovania: Súťaž pozná víťaza

Gašper povedal, že lokalít, kde by mohlo mesto budúcim majiteľom rodinných domov pomôcť, je v Poprade viacero. Podľa jeho slov ide o stovky budúcich rodinných domov, ktoré by mohli v meste vzniknúť.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM