Martin Sýkora Samospráva

Poprad chce byť Smart City: Vedenie mesta podpísalo memorandum

Žijeme v dobe "smart". Touto cestou chcú kráčať aj popradskí mestskí komunálni manažéri, čo potvrdili podpísaním memoranda o vzájomnej spolupráci.

Ilustračný obrázok k článku Poprad chce byť Smart City: Vedenie mesta podpísalo memorandum
Foto: Radoslav Dudáš / Zdroj: Dnes24.sk

Poprad chce byť SMART

Už vo februári prijalo v mestskom zastupiteľstve plán rozvoja mesta. Jedným z vážnych cieľov je budovanie tzv. Smart City – inteligentného mesta. Podľa popradského viceprimátora ide o dopravu, životné prostredie, o inteligentné a moderné riadenie úradu.

PREČÍTAJTE SI AJ: Poprad predstavil víziu, môže sa stať inovátorom: Rozmýšľa sa aj o svetlách, s ktorými sa bude dať na diaľku komunikovať!

„Nechceme byť otrokmi technológií, ale technológie by mali pomáhať ľuďom, mestu riadiť ho,“ povedal po podpísaní Memoranda o vzájomnej spolupráci viceprimátor Popradu Igor Wzoš.

Nová doba, nové príjmy

Technológie zasahujú do života ľudí čoraz viac. Postupne sa infiltrovali do bežného každodenného fungovania. Podľa Wzoša náš čaká ďalšie technická revolúcia, na ktorú by Podtatranci mali byť pripravení. „Je to otázka napríklad elektromobilov a nabíjacích staníc – kto bude vlastniť túto infraštruktúru. To sú zaujímavé budúce príjmy mesta,“ konštatoval viceprimátor.

Pohľad do budúcnosti

Popradské sídlisko Juh má približne 770 svetelných bodov, ktoré sú podľa Wzoša v zlom stave po stránke energetickej i po stránke infraštruktúry a po ich výmene za LED – svietidlá by mesto ušetrilo 70 % nákladov, čo je asi 45 000 eur ročne. Samotné svietidlo by videlo voľné parkovacie miesto, videlo by pohyb áut a dokázalo by ich aj počítať. Malo by schopnosť „počuť“ rinčanie skla a dať vedieť polícii, že sa tu niečo deje – vo dne i v noci. Z tohto svetla by bola inštalovaná nabíjacia stanica. Svietidlo by sa v noci stmavilo na 10 % výkonu. V prípade, že by tu kráčal človek, ulica by sa postupne rozsvietila s tým, že inteligentné svetlo by vedelo rozoznať človeka od zvieraťa.

„Toto sú riešenia, ktoré majú efekty pre mesto, životné prostredie a pre ľudí, aby sa cítili bezpečne i komfortne v celej zóne,“ dodal popradský viceprimátor.

Vedenie mesta podpísalo memorandum s českým subjektom

Vedenie mesta podpísalo Memorandum o vzájomnej spolupráci s českou firmou ATOS IT Solutions and Services, s r.o., ktorá je ako nadnárodná korporácia lídrom na českom trhu a venuje sa IT smart riešeniam. Obe strany sa zaviazali, že ich cieľom bude založiť záujmové združenie právnických osôb Slovak Smart City Cluster a vytvorenie inštitucionálneho zabezpečenia a podpory rozvoja smart governance na Slovensku. „Koncept Smart City by sme chceli predstaviť do konca tohto roka,“ konštatoval Wzoš.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM