Martin Sýkora Samospráva

Máte vodičský preukaz? V popradskej MHD sa odveziete štyri dni zadarmo!

Mesto Poprad sa aj v roku 2018 zapojí do Európskeho týždňa mobility. Preto prišlo s nápadom, ako presvedčiť vodičov, aby nechodili stále na svojom tátošovi.

Ilustračný obrázok k článku Máte vodičský preukaz? V popradskej MHD sa odveziete štyri dni zadarmo!
Zdroj: Dnes24.sk

S vodičákom autobusom zadarmo

Podpora tohto najväčšieho a najrozšírenejšieho podujatia podporujúceho mobilitu, mestskú dopravu a zlepšenie zdravia a kvality života občanov bude mať v tomto roku formu zvýhodneného cestovania pre všetkých vodičov motorových vozidiel. V snahe spropagovať alternatívne formy dopravy a zvýšiť povedomie o výhodách cestovania MHD radnica od stredy 19.septembra do soboty 22.septembra pripravila bezplatné cestovanie v MHD pre všetkých, ktorí sa preukážu platným vodičským preukazom. "Ide zároveň o výzvu pre majiteľov áut vyskúšať si hromadnú dopravu ako alternatívu s menším dopadom na životné prostredie,“ uviedol primátor Popradu Jozef Švagerko. Samospráva realizuje pravidelne aj ďalšie opatrenia zvyšujúce bezpečnosť a skvalitňujúce podmienky pre ľudí využívajúcich alternatívne a udržateľnejšie formy mobility.

„Najnovšie ide o prebiehajúcu výstavbu nového cyklistického chodníka v dĺžke 1,3 km,“ informoval komunikačný manažér popradského magistrátu Marián Galajda.

Výstavba úseku B plánovanej cyklotrasy prepájajúcej mesto zo západu na východ počíta s vybudovaním obojsmernej cyklistickej komunikácie prevažne po ľavom a pravom brehu rieky Poprad v intraviláne mesta Poprad. Uvedená trasa cyklochodníka by sa mala následne prostredníctvom úseku A Poprad – Západ – MsÚ Poprad prepojiť s jestvujúcim cyklochodníkom začínajúcim na Brežnom riadku pri záhradkách. V smere na východ bude výstavba pokračovať úsekom C Most Ul. Športová – Št. cesta I/66, a úsekom D Št. cesta I/66 – Most D1 Matejovce.

Pedále namiesto volantu

Medzi ďalšie opatrenia podporujúce alternatívne a udržateľné formy mobility patria – reflexné nátery na priechodoch pre chodcov, nasvietenie priechodov, distribúcia reflexných prvkov deťom a seniorom, prednášky o bezpečnosti účastníkov cestnej premávky. Mesto Poprad pravidelne organizuje aj podujatia venované podpore alternatívnej dopravy:

Do práce na bicykli 2018 – mesto Poprad sa zapojilo do rovnomennej celoštátnej súťaže. V rámci propagácie alternatívneho spôsobu dopravy samospráva dala príležitosť jednotlivcom a tímom z mesta zapojiť sa do tohto projektu – spolu 42 súťažných tímov najazdilo celkovo 20 219 km.

Popradský pedál 2018 – cyklistické preteky pre deti a mládež od 5 do 15 rokov organizované spoločne so Športovou olympiádou mesta Poprad – s cieľom propagácie zdravého životného štýlu a športu.

Zdroj: Poprad24/Mesto Poprad
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM