Martin Sýkora Samospráva

Matejovčania svoj volebný obvod mať nebudú: Rozhodli o tom poslanci

Počty volebných obvodov (VO) sa v Poprade pred nadchádzajúcimi komunálnymi voľbami meniť nebudú. Rozhodli o tom na minulotýždňovom zasadnutí mestskí poslanci.

Ilustračný obrázok k článku Matejovčania svoj volebný obvod mať nebudú: Rozhodli o tom poslanci
Foto: Peter Handzuš

Počet obvodov sa meniť nebude

O zmenu systému volebných obvodov pritom žiadali najmä obyvatelia mestskej časti Matejovce, konkrétne tamojší aktivisti a členovia Klubu Matejovčanov. Ich zámerom bolo, aby mala každá mestská časť a teda aj Matejovce, svojho vlastného poslanca, ktorý by najlepšie hájil v mestskom zastupiteľstve ich záujmy.

Poslanci napokon jednohlasne schválili doterajší model dvoch volebných obvodov, pričom v rámci druhej alternatívy ich bolo navrhovaných osem.

„Na zasadnutie mestského zastupiteľstva sme pripravili dve varianty. Jedna poskytovala možnosť zmeniť volebné obvody, druhá ostať pri pôvodnom riešení. Poslanci si vybrali druhú možnosť, to znamená zachovávame dva volebné obvody. Ak by som to mal zhodnotiť, obe riešenia majú svoje plusy aj mínusy. Myslím si, že to najdôležitejšie posolstvo dvoch volebných obvodov je v tom, že sa potrebujeme spájať a nie deliť a rozbíjať. Táto alternatíva si bude vyžadovať užšiu spoluprácu poslancov a spájanie sa pri riešení problémov v rámci celého mesta Poprad. Dôležité bude, aby sme tak, ako to zaznelo na zasadnutí zastupiteľstva, dokázali čo najviac zapojiť do činnosti obvodov a komisií aj ostatnú verejnosť. Aby svojimi názormi rovnako dokázala vplývať na rozhodovanie poslancov a chod mesta,“ informoval primátor Popradu Jozef Švagerko.

VO číslo 1 zahŕňa centrum, sídlisko Západ, mestské časti Veľká, Spišská Sobota, Matejovce a Stráže pod Tatrami s počtom deviatich poslancov. VO číslo 2 zahŕňa sídliská Juh I, II, III, V a VI a Kvetnicu, tam si občania volia desiatich zástupcov. V minulosti mal Poprad osem volebných obvodov s 31 poslancami. Na súčasný systém prešlo mesto vo voľbách v roku 2006.

Postavia Matejovce konkurencieschop­ného kandidáta?

Matejovčania majú po hlasovaní jedinú možnosť – postaviť do komunálnych volieb silného kandidáta, ktorý získa potrebnú dôveru na zasadnutie do poslaneckej lavice. „Ja si myslím, že je to veľká škoda, lebo prečo práve Poprad má mať takéto rozdelenie obvodov, keď v ostatných mestách sú obvody bežne rozdelené spravodlivejšie a každá časť má svojho poslanca,“ zdôraznil aktivista z Matejoviec Ľuboš Stankoven. Súčasný model je podľa neho nastavený tak, že kandidát z Matejoviec má nulovú šancu dostať sa do mestského zastupiteľstva (MsZ), už niekoľko rokov ich prehlasujú iní záujemcovia.

„Ľudia nemajú záujem o komunálnu politiku a nechodia voliť a tých voličov je v Matejovciach veľmi málo,“ zdôvodnil Stankoven.

Foto: Peter Handzuš

Všetci súčasní poslanci sú za 2 volebné obvody

Za dva VO bol aj dlhoročný člen MsZ Milan Baran. Dodal, že poslancom záleží na celom meste bez rozdielu, odkiaľ pochádzajú. Poslanec Štefan Pčola povedal, že vytvorením viacerých volebných obvodov by sa rozdelili Juhy a poslanci z tohto sídliska by sa aj tak museli stretávať a riešiť veci spolu. Poslankyňa Alena Madzinová podotkla, že je to o ľuďoch. „Ak o radu a pomoc v našom VO požiadal občan z iného obvodu, nikdy sme ho neodmietli. Je to o tom, ako poslanci pristupujú k svojej práci. A lepšie sa robí v tíme,“ dodala. Poslanec Peter Brenišin sa pri vytvorení viacerých VO obával, že každý by ťahal len za svoju časť mesta.

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM