Martin Sýkora Správy

Matejovčania toho majú dosť: Otvorili tému zmeny počtu volebných obvodov

Dlhodobo neriešené problémy v popradskej mestskej časti Matejovce vrcholia diskusiou o zmene počtu volebných obvodov. V súčasnosti v mestskom zastupiteľstve nesedí ani jeden Matejovčan.

Ilustračný obrázok k článku Matejovčania toho majú dosť: Otvorili tému zmeny počtu volebných obvodov
Foto: Peter Handzuš

Matejovce chcú mať v Poprade svoj hlas

Popradské mestské zastupiteľstvo v súčasnosti tvorí 19 poslancov, ktorých Popradčania volili v dvoch volebných obvodoch. Tak sa stalo, že hlas Matejoviec ale aj Kvetnice v mestskom parlamente nepočuť. Po ostatných následkoch dlhodobo neriešených problémov v Matejovciach sa miestni rozhodli, že pomery zmenia. „Aktuálne dva volebné obvody neriešia problémy v Matejovciach. Odkedy sú dva volebné obvody, rozvoj Matejoviec zastal a stále sa tu potýkame s tými istými problémami,“ vysvetlil Marek Dragošek z Klubu Matejovčanov, podľa ktorého treba súčasný stav zmeniť.

„Sme za to, že je nutné, aby bol aj niekto z Matejoviec v mestskom zastupiteľstve. Chceme, aby tam bol niekto, kto rozumie problémom Matejovčanov a vie ich konkrétne pomenovať,“ dodal Dragošek.

Zmena počtu volebných obvodov na aktuálny stav znamená, že Matejovce v mestskom zastupiteľstve nemajú svoj hlas. Môžu si za to však čiastočne aj sami, keďže nedokázali postaviť zvoliteľného kandidáta na poslanecký post. Aj to chcú zmeniť, aby ich hlas bolo v Poprade počuť. „Myslím si, že z každej popradskej mestskej časti by tam mal byť aspoň jeden poslanec, ktorý síce neprehlasuje ostatných, ale ostatní by vedeli, aké problémy Matejovce majú,“ povedala Marcela Cibáková, ktorej dom v Matejovciach pri silných dažďoch pravidelne vytápa.

O počte volebných obvodov rozhodnú poslanci

Popradský primátor Jozef Švagerko registruje aktivitu Matejovčanov. Komunálne voľby sa blížia a mestské zastupiteľstvo rozhodne o spôsobe, akým bude mesto pokračovať ďalej. „Téma je aktuálna pred voľbami. Musíme potvrdiť súčasné alebo schváliť nové volebné obvody,“ objasnil situáciu primátor, ktorý v oboch možnostiach vidí plusy i mínusy. „Ak rozšírime počet volebných obvodov tak, že by ich bolo 5 alebo 6 vrátane Kvetnice, je potrebné navýšiť počet poslancov. Všetko má svoje výhody aj nevýhody,“ vysvetlil Švagerko.

„Výhodou je, že každá mestská časť by mala svojho kompetentného poslanca, ktorý by strážil veci za daný obvod. Pri schvaľovaní vecí sa však poslanci budú musieť dohodnúť,“ uviedol primátor Popradu.

Prvý muž mesta počká na hlasovanie poslancov popradského mestského zastupiteľstva s tým, že je pripravený predložiť im aj variantu rozšírenia volebných obvodov. Komunálne voľby sa na Slovensku uskutočnia v novembri 2018.

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: poprad.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM