Monika Vengrínová Rôzne

Maturity už odštartovali: Atmosféra na popradskom gymnáziu zachytená v OBRAZOCH

Maturita je jedným z najdôležitejších krokov mladého človeka smerom k dospelosti. Prvým dňom písomných maturít začalo viac ako 48-tisíc študentov stredných škôl. V Spojenej škole na ul. Dominika Tatarku v Poprade to študenti zvládli na výbornú, z tried vychádzali s úsmevom na tvári.

Ilustračný obrázok k článku Maturity už odštartovali: Atmosféra na popradskom gymnáziu zachytená v OBRAZOCH
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

V tejto škole k písomnej forme internej časti maturitnej skúšky pristúpilo 152 študentov z dvoch bilingválnych, troch štvorročných a jednej osemročnej triedy. Dvaja zdravotne znevýhodnení žiaci maturovali v prítomnosti asistenta a na test i na sloh mali dvojnásobok času ako ostatní.

Na elektronickú maturitu sa neprihlásil nikto

Aj napriek možnosti maturovať po novom – elektronicky sa všetci študenti rozhodli pre osvedčenú papierovú formu. Podľa riaditeľa školy Dušana Nebusa to ale budúci rok bude inak: „Na online maturitu sa nám neprihlásil nikto. Žiaci, ktorí si to vyskúšali v rámci generálnej skúšky, povedali, že je to síce fajn a dá sa takto maturovať, ale skonštatovali, že naživo v kolektíve to má svoje čaro, sú na to zvyknutí a maturita cez počítač je pre nich neosobná. Tento rok je to ešte novinka a žiaci na to nie sú pripravení, ale myslím si, že budúci rok sa už maturanti na online maturitu prihlásia“.

Tí tohtoroční tak ostali verní peru a papieru a z tried, v ktorých začali svoju cestu k zelenému stolu, vychádzali usmiati a spokojní. „Som rada, že to mám za sebou a dúfam, že to dobre dopadlo. Urobila som pre to maximum a napísala som to najlepšie ako som vedela. Ešte včera boli aj nejaké stresy, ale dnes ráno sme sa stretli ako trieda, bolo to uvoľnené, posmiali sme sa a povedali sme si, že to zvládneme,“ vysvetlila svoj dôvod na úsmev bilingvalistka Alexandra Csémiová.

Posledné hodiny venované systematizácii poznatkov

Jej spolužiačka sa posťažovala, že test bol o niečo ťažší ako tie, ktoré mali možnosť vyskúšať si v rámci príprav, celkovo je však spokojná. „Myslím si, že som to napísala dobre. Štyri roky som sa poctivo pripravovala a tie posledné dva-tri dni pred maturitou by mi veľmi nepomohli. Cez víkend som si len čo to zopakovala,“ prezradila Lucia Polláková s tým, že dnešné ráno bolo stresujúce skôr pre jej rodičov ako pre ňu.

S tým, že tohtoročné testy boli náročnejšie ako tie z minulých rokov, súhlasí i Dávid Kubičár. „Bolo tam niečo celkom iné, nové, ale nič, čo by sme neprebrali. Učitelia nás perfektne pripravili, takže to bola pohoda. Určite je tam niečo, čo by sa dalo napísať aj lepšie, ale som spokojný, myslím, že to dopadlo celkom dobre. K ústnym maturitám budem určite pripustený,“ smeje sa Dávid.

Pripravenosť žiakov potvrdil aj samotný riaditeľ školy. Podľa jeho slov urobili učitelia všetko pre to, aby žiaci dosiahli tie najlepšie výsledky, nakoľko dlhodobo dosahujú špičkové výsledky v rámci Slovenskej republiky. Pred písomnou maturitou však napriek tomu bolo i trošku stresu. „Aj keď sa mnohí študenti tvárili, že sa nič nedeje, myslím si, že včerajšok ukázal, že nejaké napätie tu je. Posledné hodiny, ktoré sme mali, sme venovali systematizácii poznatkov a praktickým radám, čo majú robiť, na čo si dať pozor, čoho sa vyvarovať,“ objasnila triedna učiteľka 4.F Zuzana Suchá a dodala, že so žiakmi to celé prežíva i ona a sama s napätím očakáva, ako to dopadne.

Niekoľko sporných otázok

Študentov po rannom teste zo slovenského jazyka a literatúry čakal poobedný sloh, podľa predsedníčky komisie slovenského jazyka Valérie Ovšákovej však zatiaľ všetko prebehlo bez akýchkoľvek problémov. Nepríjemnosťou tak podľa jej slov boli len niektoré sporné otázky.

„Opäť, ako vždy, NÚCEM nám prichystal zdvojené odpovede na niektoré otázky, to znamená, že dve odpovede boli približne rovnaké. Pre študentov, ktorí sa nevenujú bližšie slovenskému jazyku, je to ťažké,“ uzavrela Ovšáková a dodala, že šumy ohľadom maturitných testov na internete pred začiatkom skúšky boli, išlo o tzv. tutovky, pričom jednotkou tohto roku je podľa nej Ľudovít Štúr. Ako uviedla, o nič oficiálne však nešlo. Maturantov po dnešnom dni čakajú zajtra testy z angličtiny a nemčiny, vo štvrtok ukončia písomnú časť maturít matematikou ako voliteľným predmetom.

Čítajte aj:

Skúška dospelosti sa nevyhla ani im: Popradskí športovci sa predviedli ako maturanti

Maturita cez počítač na popradskom gymnáziu? Nepristúpi k nej ani jediný študent

Dôležité rady nielen pre študentov, ako predísť stresom pred skúškami

Takto sa maturovalo na popradskom gymnáziu: S úsmevom a bez stresu
18
Galéria
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM