Monika Vengrínová Rôzne

Skúška dospelosti sa nevyhla ani im: Popradskí športovci sa predviedli ako maturanti

Chodia do školy ako všetci ostatní, preberajú rovnaké učivo, absolvujú tie isté testy. Popri tom ale vrcholovo športujú, trénujú a reprezentujú nás na celoštátnych i medzinárodných súťažiach. Spýtali sme sa niekoľkých študentov, ako sa dala skĺbiť príprava na maturitu so športovými povinnosťami.

Ilustračný obrázok k článku Skúška dospelosti sa nevyhla ani im: Popradskí športovci sa predviedli ako maturanti
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

Spojená škola na Ul. Dominika Tatarku v Poprade pripravuje na ďalšie štúdium či do praxe i mladých športovcov. Príprava na maturity však pre nich bola o niečo náročnejšia. Svoje o tom vie i reprezentant Slovenska v sánkovaní Jakub Šimoňák, pre ktorého sa sezóna skončila len dva týždne pred písomnou maturitou.

„Príprava na maturitu bola pre mňa oveľa náročnejšia i napriek tomu, že sa dalo učiť aj počas sezóny. Bol som však nastavený primárne na šport, dva mesiace vkuse som bol preč a učivo som si musel doberať sám a nebolo to podané tak dobre ako učiteľom,“ posťažoval si Jakub, ktorý v tomto roku získal šieste miesto na majstrovstvách sveta juniorov.

Z majstrovstiev sveta juniorov, avšak v zjazdovom lyžovaní, sa vrátil i Branislav Brozman. Na maturitu sa učil prevažne po tréningoch, ale napríklad i v lietadle do Nórska a späť. „Bolo náročné pripravovať si lyže, pretekať i učiť sa, býval som dlho hore, ale hádam to dobre dopadlo,“ prezradil Braňo s tým, že po maturite plánuje ísť na vysokú školu a popri tom ďalej lyžovať. „Bude to ťažšie, ale oplatí sa to,“ dodal. Jeho „kolega“ v športe i v škole športové povinnosti odsunul bokom. „Týždeň pred maturitou som sa snažil dobrať všetko, čo som kvôli športu zameškal. Dúfam, že maturity dopadnú úspešne,“ skonštatoval Tomáš Petrík.

O učení v dopravnom prostriedku cestou na turnaje vie svoje i tenistka Martina Husárová, hráčka klubu Vysoké Tatry, extraligy za Prešov, šiesta v dorasteneckej kategórii a dvadsiata v ženskej. Na maturitu sa pripravovala po tréningoch či vo vlaku: „Nie je jednoduché skĺbiť šport a učenie, treba si vyhradiť čas, čo kedy budem robiť, ale pre mňa to vôbec nebol problém. Rešpekt pred maturitou som určite mala, ale že by som nejako stresovala, to nie“.

Kvôli maturite si pauzu s vrcholovým športom dala bývalá reprezentantka Slovenska v basketbale, pre ktorú bolo zladiť šport s učením takisto náročné. „Dalo sa to zvládnuť, aj keď horko-ťažko. Občas boli ťahačky do noci, ale nakoniec sa to dalo. Na maturitu som dnes išla s pocitom, že som pripravená, stres som nepociťovala,“ dodala Soňa Mária Lavríková, ktorej tak ako všetkým ostatným jej spolužiakom držíme palce počas maturít i v športovom živote.

Čítajte tiež:

Maturity už odštartovali: Atmosféra na popradskom gymnáziu zachytená v OBRAZOCH

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM