Martin Sýkora Správy

Mediačná dohoda medzi Schüle a obyvateľmi padla: Veľčania nemienia ustúpiť

Spor obyvateľov popradskej mestskej časti s výrobnou firmou o hluku a sivom prášku pokračuje. Riešenie v podobe mediačnej zmluvy ale nebolo zbytočné.

Ilustračný obrázok k článku Mediačná dohoda medzi Schüle a obyvateľmi padla: Veľčania nemienia ustúpiť
Zdroj: Dnes24.sk

Spor medzi obyvateľmi mestskej časti Popradu Veľká a spoločnosťou Schüle Slovakia, s. r. o., riešila od januára 2015 mediátorka, ktorú zabezpečila samospráva. Miestni obyvatelia sa sťažovali na znečistené ovzdušie a zvýšený hluk z priemyselnej zóny, v ktorej má sídlo spoločnosť Schüle Slovakia. Medzi oboma stranami napriek viacerým stretnutiam nedošlo k podpísaniu mediačnej dohody.

Mediácia dohodu nepriniesla

Mediátorka sa snažila riešiť spor mimosúdne. „Mediácia bola iniciovaná mestom Poprad v januári 2015, ukončená bola 15. júla, pričom všetky spoločné stretnutia trvali takmer 19 mesiacov. Došlo k vytvoreniu záverečnej mediačnej dohody, ale k jej podpísaniu nedošlo. Zástupcovia občianskeho združenia (OZ) Popradčania pre zdravé životné prostredie využili svoju zákonnú moc, a teda mediáciu ukončili nepodpísaním dohody,“ informovala mediátorka Dagmar Tragalová.

„Nedokázali sme sa dohodnúť na niektorých veciach, napríklad v oblasti dlhodobého merania hluku. Z hľadiska času, energie a peňazí, ktoré nás to bude stáť, to hodnotíme ako neefektívne. Keby sme sa mali ešte raz rozhodovať, tak do mediácie by sme nešli,“ povedal člen predsedníctva OZ Ján Vaľko.

PREČÍTAJTE SI AJ: Dlhodobý spor medzi firmou Schule a obyvateľmi Veľkej

Opatrenia a odborné posudky

V uplynulých mesiacoch spoločnosť Schüle Slovakia realizovala viaceré opatrenia. „My to vítame, že sa tieto opatrenia urobili, ale vykonali sa neskoro. Napriek tomu občania Veľkej hodnotia životné podmienky ako neuspokojivé. Stále nás trápi zvýšená hladina hluku, evidujeme aj sivý prášok, ktorý by mal pochádzať zo spoločnosti,“ poznamenal Vaľko.

Konateľa spoločnosti Schüle Slovakia Vladimíra Omastu potešila iniciatíva mesta, ktoré sa do sporu zapojilo. „Jedným z výsledkov mediačných stretnutí bola dohoda na vytvorení odborných posudkov, teda to, ako vplýva naša firma na zamestnancov, ale aj na okolie,“ informoval Omasta.

PREČÍTAJTE SI AJ: Spor medzi nespokojnými obyvateľmi a firmou Schüle

Mesto stojí uprostred

Vedenie súkromnej firmy tvrdí, že výroba vplýva minimálne na jej zamestnancov a má i nízky vplyv na okolie firmy. „Realizovali sme viacero opatrení, v ktorých budeme pokračovať. Plánujeme vybudovať zelený pás na hranici medzi spoločnosťou a susedmi, postavenie protihlukovej steny na hale. Vytvoríme aj horúcu telefónnu linku, kde bude možné nahlásiť akútne problémy, aby sme vedeli okamžite reagovať,“ vysvetlil Omasta.

Primátor mesta, ktoré mediácii poskytlo priestor, to hodnotí pozitívne. Radnica totiž chápe svojich obyvateľov, rovnako však potrebuje významného popradského zamestnávateľa. „Uskutočnilo sa niekoľko desiatok stretnutí a rokovaní, aby sa hľadala cesta na spolunažívanie,“ povedal primátor Popradu Jozef Švagerko. Firma Schüle Slovakia pôsobí v Poprade od roku 1999 a v súčasnosti zamestnáva zhruba 400 pracovníkov.

Mediačná dohoda medzi Schüle a obyvateľmi padla: Veľčania nemienia ustúpiť
1
Galéria
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM