Monika Gécziová Rôzne

Medzi obyvateľmi Spišskej Soboty to vrie: Žiadajú riešiť množstvo problémov

Obyvateľom popradskej mestskej časti Spišská Sobota začína dochádzať trpezlivosť. Štyri roky trvajúce problémy chcú konečne vyriešiť a začať opäť spokojne spávať. Stretli sa preto s vedením mesta.

Ilustračný obrázok k článku Medzi obyvateľmi Spišskej Soboty to vrie: Žiadajú riešiť množstvo problémov
28
Galéria
Foto: Martin Mašlej

Nezokruhovaný vodovod a s tým spojené problémy s tlakom vody, problémy s elektrikou, s kanalizáciou, s vedením plynu, veľká trafostanica v blízkosti rodinných domov spôsobujúca zdravotné problémy, chýbajúce chodníky a dopravné značenia, jediná prístupová cesta, prehustená zástavba i premávka, úzke, nedokončené a rozbité cesty, stále absentujúce detské ihrisko, ktoré im už na jeseň roku 2017 malo byť dané do užívania… To sú len niektoré z problémov, ktoré už štyri roky trápia obyvateľov popradskej mestskej časti Spišská Sobota a ktoré ich prinútili poriadne zatlačiť na kompetentných.

„Problémom je, že dochádza k zmenám územných rozhodnutí, ktoré sú v rozpore s územným plánom mesta. Boli sme aj pri jeho tvorení a poukazovali sme na nedokončené veci, ktoré treba dotiahnuť. Nestalo sa tak a teraz sa ukazujú všetky problémy s tým súvisiace,“ vysvetľuje Denisa Vozaková, zástupkyňa dotknutých obyvateľov Spišskej Soboty s tým, že od mesta žiadajú tieto problémy riešiť.

„Tu vidím viacero problémov, tým najpálčivejším je ale dopravné napojenie do tejto zóny, ktoré je v súčasnej dobe vedené len jednou ulicou. Mesto preto bude teraz hľadať riešenia, ako túto zónu prepojiť ďalším vstupom. Verím, že by sme to vedeli urobiť v horizonte roka, dvoch. Nejaké technické riešenia už sú, budeme to však musieť vyriešiť aj majetkoprávne,“ uviedol prvý viceprimátor Mesta Poprad Štefan Pčola.

Ako ďalej dodal, vyvstáva tu i otázka prevzatia komunikácií v tejto časti do správy mesta, ktoré patria súkromným vlastníkom. „Viem, že v tejto chvíli sú tam nejaké exekúcie spomínaných komunikácií a pokiaľ sa toto nevyrieši, mesto ich nemôže prevziať. Skôr si myslím, že tam postavíme novú cestu, celé to prepojíme a odľahčíme, pozrieme sa na možnosti zjednosmernenia niektorých ulíc,“ vymenoval Pčola možnosti, ktoré mesto v tejto veci má a dodal, že situáciu musí zhodnotiť dopravný inžinier.

Plánované je aj odborné stretnutie

Ďalšia vec, ktorá Spišskosoboťanov trápi je výstavba nových domov, ktoré tu pribúdajú geometrickým radom, a to nie vždy v súlade s pôvodným územným plánom. „V územnom pláne zrejme nastalo nejaké nedorozumenie a boli vydané rozhodnutia so zmenami, ktoré výrazným spôsobom ovplyvňujú charakter stavieb, ktoré v tejto časti mesta vznikajú,“ ozrejmila vzniknutú situáciu Anna Schlosserová, poslankyňa Mestského zastupiteľstva v Poprade za volebný obvod číslo 1, pod ktorý spadá aj Spišská Sobota.

Mesto preto plánuje aj odborné stretnutie so správcami sietí a vlastníkmi pozemkov, na ktoré budú prizvaní aj dotknutí obyvatelia. „Chceme, aby sa komunikácia medzi mestom a nimi zlepšila a aby sme vyriešili problémy, ktoré sú už skutočne dlhodobého charakteru,“ dodal viceprimátor.

Aj obyvatelia Spišskej Soboty veria, že súčasné vedenie mesta ich situáciu po toľkých rokoch konečne vyrieši k spokojnosti všetkých. „Myslím si, že mesto sa do toho potrebuje poriadne obuť, lebo predošlé vedenie na to dosť kašlalo. Vždy mali len výhovorky a zakaždým nás nejako odbili. Myslím si však, že s týmto vedením by sme sa mohli niekam posunúť,“ uzavrela Vozaková a dodala, že vedeniu mesta dotknutí obyvatelia doručia podpísané papiere, v ktorých budú žiadať riešenie technických problémov a vytvorenie územného plánu zóny so sprísnením regulatív.

Vo fotogalérii si môžete pozrieť zábery zo stretnutia vedenia mesta s obyvateľmi Spišskej Soboty i to, ako to v tejto mestskej časti vyzerá.
Vo videu si pripomeňte rozlúčku s hokejovou legendou Arne Krotákom.

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: poprad.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM