Správy

Škody vytopenej popradskej škôlky vyčíslili na 7 tisíc: Obnova potrvá ešte 2 týždne

Materská škola na Podtatranskej ulici v Poprade po jej vytopení spred dvoch týždňov, stále nie je prevádzky schopná. Rekonštrukcia bude trvať ešte asi dva týždne.

Ilustračný obrázok k článku Škody vytopenej popradskej škôlky vyčíslili na 7 tisíc: Obnova potrvá ešte 2 týždne
Zdroj: Mesto Prešov

Rekonštrukcia škôlky na Podtatranskej ulici v Poprade, ktorú po prázdninách vytopilo, bude trvať ešte približne dva týždne. „Všetky deti sú presunuté v prvom pavilóne, počty v triedach neprekročili počty stanovené zákonom. Tí rodičia, ktorí mohli, si deti nechali doma,“ uviedol hovorca mesta Poprad Marián Galajda.

Poškodené steny sa už podarilo vystierkovať, v súčasnosti sa maľujú šatne. Problém je podľa hovorcu pri maľovaní stien, pretože pôvodná farba preniká na povrch, preto je potrebné ich opätovne natierať. „V triedach je podlaha celá stiahnutá a vysúša sa betónový podklad, všetkých päť sušičiek beží 24 hodín denne. Vymeraná je už aj veľkosť novej podlahovej krytiny, ktorá sa bude klásť hneď po vysušení a po tom, ako sa natrie betón nivelačnou hmotou. Celá rekonštrukcia by vzhľadom na nevyhnutné technologické procesy mala trvať približne dva týždne,“ ozrejmil hovorca s tým, že celková škoda bola vyčíslená na približne 7000 eur.

Najviac škody narobila voda na podlahách, elektroinštalácii a na stenách, vytopilo jednu triedu na poschodí a celé prízemie jednej z budov. Ihneď po zistení havarijnej situácie spred viac ako dvoch týždňov sa podľa Galajdu robilo všetko pre to, aby sa minimalizovali škody. Nábytok, hračky, postele sa premiestňovali, vodu pomohli odčerpať hasiči, samospráva zabezpečila profesionálne odvlhčovače, čím sa zabránilo väčším škodám. So sťahovaním vecí pomohli aj pracovníci malých obecných služieb. Vedenie škôlky muselo zabezpečiť aj náhradné umiestnenie pre 70 detí. „Zatiaľ všetko prebieha bezproblémovo. Oslovili sme aj riaditeľa strednej odbornej školy, ktorá nám pomôže s maľovaním priestorov po vysušení. Koberce sme dali vyčistiť a všetko je už pripravené na začiatok opráv,“ dodal Galajda.

Na rozšírenie kapacity tejto materskej školy v rámci Integrovaného regionálneho operačného programu získala radnica nenávratný finančný príspevok v celkovej výške takmer 524 tisíc eur. Zatiaľ však nie je jasné, kedy sa začne realizovať prístavba. „V súčasnosti prebieha kontrola verejného obstarávania, tú vykonáva sprostredkovateľský orgán, ktorým je Prešovský samosprávny kraj,“ uzavrel hovorca.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM