Peter Handzuš Rôzne

Medzinárodný deň zdravotných sestier

Odstrániť nerovnosti a zlepšovať prístup k starostlivosti - to je hlavná téma tohtoročného Medzinárodného dňa zdravotných sestier, ktorý pripadá na 12. mája.

Pod zlepšovaním prístupu k starostlivosti sa chápe možnosť pre človeka, aby dostal primerané ošetrenie, keď to reálne potrebuje. Medzinárodný deň zdravotných sestier sa na celom svete slávi 12. mája ako spomienka na narodenie priekopníčky ošetrovateľstva a povolania zdravotnej sestry Florence Nightingalovej z Veľkej Británie.

Medzinárodná rada zdravotných sestier (ICN) so sídlom v švajčiarskej Ženeve slávi každý rok tento pre zdravotné sestry významný deň publikovaním a distribuovaním mnohých materiálov pre sestry na celom svete. Členom ICN je aj Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek.

ICN zaujíma stanoviská v takých oblastiach, akými sú úloha zdravotných sestier v zdravotníckych zariadeniach, dobré sociálno-ekonomické postavenie zdravotných sestier, riadne fungujúce zdravotnícke systémy, sústreďuje sa na samotnú profesiu zdravotných sestier.

ICN, založená v roku 1899, je najvýznamnejšou medzinárodnou organizáciou zoskupujúcou zdravotnícky personál. Spravujú ju zdravotné sestry, cieľom ich práce je zabezpečovať kvalitnú ošetrovateľskú starostlivosť na celom svete, solídnu zdravotnícku politiku všade na planéte, zlepšovať odbornú prípravu sestier ako aj zaistiť samotnú existenciu profesie zdravotných sestier na medzinárodnej úrovni tak, aby ju rešpektovali na všetkých úrovniach. Rada sa usiluje, aby zdravotné sestry predstavovali a boli ponímané ako kompetentný personál prinášajúci spokojnosť pacientom.

O stave v postavení zdravotných sestier a pôrodných asistentiek na Slovensku vypovedajú informácie, podľa ktorých Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA) začala vo februári tohto roku zbierať podpisy pod petíciu: „Keď sa nepostaráme my o seba, kto sa postará o vás?“ Petícia je zameraná na sedem oblastí v ktorých sestry požadujú zlepšenie. Ide o stanovenie minimálnej hodinovej mzdy sestry a pôrodnej asistentky, skorší odchod do dôchodku, garantovaný vekom 58 roku života, dodržiavanie personálnych normatívov v zdravotníckych zariadeniach a ich kontrola, úpravu poskytovania zdravotnej starostlivosti v zariadeniach sociálnych služieb, podporu mimo nemocničnej starostlivosti, podporu sústavného vzdelávania sestier a pôrodných asistentiek aj o vytvorenie samostatného odboru ošetrovateľstva.

Florence Nightingalová sa narodila 12. mája 1820 v talianskom meste Florencia, podľa neho má krstné meno. Jej rodičia William Edward a Frances Nightingalovci boli dva roky na svadobnej ceste. Počas nej sa im narodila v talianskom meste Neapol najskôr Parthenope, potom o rok neskôr vo Florencii – Florence.
Tá sa postavila proti dobovým konvenciám a odmietla zostať ženou v domácnosti. Za svoju životnú dráhu si vybrala zdevalvovanú profesiu ošetrovateľky, vyhradenú pre chudobných. Najväčším a najvýraznejším prejavom jej angažovania sa pre profesiu bola účasť v Krymskej vojne. Prepukla v marci 1854 medzi Britániou, Francúzskom a Tureckom proti Rusku. Britský minister vojny Sidney Herbert vyslal Nightingalovú na Krym. Odcestovala tam 21. októbra 1854 s 38 dobro­voľníčkami. V lokalite Uskudar vyčistili a upravili miestnu nemocnicu a podarilo sa im znížiť úmrtnosť ranených zo 40 percent na dve percentá.

Jej návrat do Británie 7. augusta 1857 bol triumfálny. Florence Nightingalová obetovala celý život podpore ošetrovateľstva. Založila školu pre zdravotné sestry nesúcu jej meno.

Zomrela 13. augusta 1910 po dlhej chorobe.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM